UPDATE - Protestatarii pro-europeni din Ucraina nu vor să renunţe

Proteste în Ucraina, 1 decembrie 2013
Proteste în Ucraina, 1 decembrie 2013 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

UPDATE 5 - Şeful Poliţiei din Kiev şi-a prezentat demisia.

***

UPDATE 4 - Protestatarii au preluat controlul sediului primăriei Kievului, a reportat AFP citând o purtătoare de cuvânt a poliţiei din capitala Ucrainei.

"Oficialii din cadrul forţelor de ordine discută cu cetăţenii care au preluat controlul sediului primăriei. Ei le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească clădirea", a precizat purtătoarea de cuvânt Olga Bilik.

***

UPDATE 3 - Poliţia le-a permis protestatarilor să continuie în mod paşnic manifestaţia, dar atunci când protestatarii au încercat să ia cu asalt clădirea administraţiei prezidenţiale din apropiere, aceştia au intervenit cu gaze lacrimogene, bastoane şi grenade flash pentru a respinge atacul. Zeci de oameni care păreau să aivă leziuni la cap au fost luaţi de ambulanţe, potrivit ABS News.

Liderii opoziţiei care au condus mitingul de protest au ţinut o conferinţă de presă pentru face apel la păstrarea calmului.

Vitaly Klitschko, un campion mondial la box şi lider al partidului de opoziţie Udar, a denunţat încercarea de a lua cu asalt biroul preşedintelui drept un efort de a provoca guvernul să declare stare de urgenţă. El a cerut ca toată lumea să rămână în piaţă si să protesteze paşnic.

Potrivit ministerul de Interne, confruntarea a fost iniţiată de aproximativ 200 de oameni care purtau măşti şi care au încercat să străpungă liniile de poliţie, folosind, de asemenea, gaz împotriva forţelor de ordine.

Liderii opoziţiei le-au vorbit demonstranţilor de pe acoperişul unui autobuz şi au cerut ca preşedintele Viktor Ianukovici şi guvernul său să demisioneze. De asemenea, ei au solicitat o grevă naţională şi instalarea unor corturi pentru a permite demonstranţilor să rămână în piaţă non-stop.

"Planul nostru este clar: Nu este o demonstraţie. Aceasta nu este o reacţie. Este o revoluţie", a declarat Iuri Lutsenko, unul din liderii opoziţiei.

***

UPDATE 2 - Protestele din Kiev au degenerat în acte de violenţă. Potrivit unui jurnalist AFP şi a autorităţilor ucrainiene, cel puţin cinci poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi în faţa sediului administraţiei prezidenţiale.

„Cinci poliţişti au fost răniţi în aceste evenimente”, dintre care unul de un buldozer care fusese adus în faţa clădirii de protestatari, a informat poliţia într-un comunicat de presă. Buldozerul a înaintat de mai multe ori înspre poliţişti, după care s-a oprit, a declarat un corespondent AFP aflat acolo.

Potrivit acestuia, câteva sute de protestatari, majoritatea tineri care purtau cagule sau măşti medicale, au fost implicaţi în aceste incidente violente şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine. Jurnalistul AFP a susţinut că a văzut trei răniţi în rândul protestatarilor. Potrivit unei surse din poliţiei, citate de Interfax, 15 poliţişti au fost răniţi.

Trupele de poliţie specializate în combaterea revoltelor au folosit de mai multe ori grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

***

UPDATE 1 - Cel puţin 100.000 de ucrainieni s-au strans în centrul capitalei Ucrainei, sfidând interdicţia guvernului cu privire la organizarea de mitinguri în Piaţa Independenţei şi fugărindu-i efectiv pe poliţiştii care s-au aşezat în calea lor. Demonstraţia este cea mai mare răbufnire de nemulţumire publică ce are loc de la refuzul preşedintelui de a semna un acord cu Uniunea Europeană.

O mare de steaguri ucrainene şi ale Uniunii Europene au fluturat in Piata Independenţei din Kiev şi din mii de piepturi au răsunat cântece revoluţionare. Mulţimea a fost de departe cea mai mare de când au început protestele, în urmă cu mai mult de o săptămână. Mulţi dintre demonstranţi au venit la Kiev tocmai din vestul Ucrainei, unde sentimentul pro-UE este deosebit de puternic.

***

Deşi o instanţă din Kiev a interzis mitingurile în centrul oraşului, duminică a fost anunţat un protest la care vor participa susţinătorii din toată ţara ai parcursului pro-european al Ucrainei.

Sâmbătă poliţia a suprimat violent protestatarii din rândul opoziţiei care s-au strâns în Capitală, dar aceştia au anunţat că vor reveni din nou a doua zi.

Partidele de opoziţie sunt supărate pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici că a refuzat să semneze un acord de asociere la UE şi au cerut alegeri anticipate.

Autorităţile de la Kiev susţin că vor interzice mitinguri în centrul oraşului, conform unui decret al unei instanţe dat în noaptea de sâmbătă care susţine că până luna viitoare vor trebui prevenite adunările populaţiei în Piaţa Independenţei, scrie BBC News.

Poliţiştii au luat cu asalt piaţa în primele ore ale zilei de sâmbătă şi cel puţin 31 de persoane au fost luate în custodie şi un număr mare de oameni răniţi au primit îngrijiri medicale.

Şeful poliţiei din Kiev, Valeri Koriak, a recunoscut ulterior că "poliţia nu a ieşit bine" din situaţie, dar a susţinut că demonstranţii au aruncat diverse proiectile către ofiţerii de poliţie.

Într-o declaraţie făcută la televiziunea din Ucraina în noaptea de sâmbătă, preşedintele Ianukovici a cerut să se facă o anchetă imediat în legătură cu abuzurile violente care au avut loc.

"Sunt profund revoltat de evenimentele care au avut loc în Piaţa Independenţei peste noapte. Condamn acţiunile care au condus la o confruntare şi la suferinţa oamenilor", a declarat acesta.

El a cerut ca cei responsabili să fie traşi la răspundere, dar nu a dat vina în mod explicit pe poliţie.

Mai multe ţări occidentale au condamnat intervenţia poliţiei. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Jen Psaki, a condamnat "actele de violenţă ale autorităţilor guvernamentale împotriva demonstranţilor paşnici".

Liderul opoziţiei şi fostul premier arestat Iulia Timoşenko le-a cerut ucrainenilor "să nu lase acţiunile autorităţilor fără răspuns" şi s-au făcut pregătiri pentru o mare adunare duminică la ora locală 12:00.

Într-un mesaj citit de fiica ei sâmbătă, Timoşenko le-a cerut ucrainenilor: "Zburaţi, conduceţi, mergeţi pe jos la Kiev din toate părţile Ucrainei, dar adunaţi-vă cu toţii pe 1 decembrie".

De sâmbătă seara demonstranţii s-au regrupat într-o altă piaţă în centrul oraşului.

Un alt lider de partidului de opoziţie, Vitali Klitsciko, le-a spus oamenilor din piaţă că mii de susţinători vin din oraşul de vest Lviv şi din alte oraşe ucrainene pentru a lua parte la mitingul de duminică.

După ce a avut loc represiunea din Piaţa Independenţei, membrii opoziţiei politice din Ucraina s-au întâlnit de urgenţă.

Partidele de opoziţie declară că va fi creată o "rezistenţă naţională", după care va urma o grevă la nivel naţional: "Am luat o decizie comună de a forma un grup de lucru de rezistenţă naţională şi am început pregătirea pentru o grevă naţională a tuturor ucrainenilor", a declarat fostul ministru al Economiei, Arseni Iatseniuk.

"Cererile noastre sunt demisia lui [Ministrul de Interne Vitali] Zakharchenko, o investigaţie a acţiunilor sale şi judecarea acestuia, demisia guvernului şi a preşedintelui şi alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate. Noi... facem apel la toţii activiştii civici, la societatea civilă şi la toţi cei cărora le pasă de viitorul Ucrainei, să lupte împreună împotriva regimului lui Viktor Ianukovici".

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, a participat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania, în perioada 28-29 noiembrie, însă a refuzat să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Anterior, preşedintele ucrainean avusese convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Parafarea acordului ar fi deschis graniţele pentru produsele ucrainene pe piaţa UE şi ar fi pregătit scena pentru o relaxare a restricţiilor de călătorie.

La sfârşitul summitului de la Vilnius, la care Ianukovici a fi trebuit să semneze acordul, liderii UE au avertizat vineri că nu vor tolera interferenţele ruse în relaţiile Uniunii Europene cu fostele republici sovietice.

Cu toate acestea la summit s-a ajuns, totuşi , la acorduri provizorii cu Georgia şi Republica Moldova.

Viktor Ianukovici a declarat că presiunile de la Moscova l-au determinat să ia decizia asta, argumentând că Ucraina nu-şi putea permite să-şi sacrifice comerţul cu Rusia, care s-a opus acestui acord.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că uşa va rămâne întotdeauna deschisă pentru Ucraina.

Piaţa Independenţei a fost scena Revoluţiei Portocalii din 2004, care a dus la demiterea lui Ianukovici şi instaurarea unui guvern occidental la putere. Viktor Ianukovici a fost ales preşedinte cinci ani mai târziu, învingându-l cu puţin pe premierul de atunci Timoşenko, o figură importantă a Revoluţiei Portocalii.

În 2011 Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că a semnat cu ruşii un contract de gaze păgubos pentru Ucraina, fără să consulte guvernul ucrainean. Cazul Iuliei Timoşenko este considerat în Occident ca fiind o răzbunare politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe