NATO acuză Moscova de o mobilizare considerabilă de forţe la graniţa cu Ucraina

Joi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a raportat o mobilizare militară rusă considerabilă la graniţa cu Ucraina, despre care a declarat că ar permite separatiştilor pro-ruşi să lanseze pe neaşteptate o nouă ofensivă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.04.2015

Joi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a raportat o mobilizare militară rusă considerabilă la graniţa cu Ucraina, despre care a declarat că ar permite separatiştilor pro-ruşi să lanseze pe neaşteptate o nouă ofensivă.

Stoltenberg a declarat că Rusia, în ciuda acordului de încetare a focului, şi-a intensificat semnificativ livrările de provizii şi armament către rebeli, incluzând drone şi alte echipamente militare. De asemenea, susţine NATO, Moscova oferă rebelilor şi pregătire militară, conform unui articol publicat în Bellingham Herald.

În context, Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a desfăşurat deja sisteme de apărare antiaeriană în estul Ucrainei.

La rândul lor, oficialii ruşi au declarat că instructorii militari americani pregătesc membri ai Gărzii Naţionale ucrainene în tehnici de luptă urbană în aceleaşi regiuni estice unde forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi au purtat lupte anul trecut. Departamentul de Stat american a respins această acuzaţie, susţinând că întreaga activitate a instructorilor militari se desfăşoară în vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia.

“Facem acest lucru de aproximativ 20 de ani”, a declarat Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, numind declaraţia ruşilor ca fiind “ridicolă”.

Stoltenberg a declarat că mişcările raportate ale ruşilor subminează regimul de încetare a focului declarat în estul Ucrainei şi reprezintă o încălcare a acordului de pace semnat la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa. El a adăugat că peste 1.000 de piese de armament rusesc au fost deplasate în teritoriul ucrainean în ultima lună, incluzând tancuri, piese de artilerie şi unităţi de apărare aeriană.

“Este cea mai mare cantitate de echipament rusesc pentru apărare antiaeriană înregistrată în estul Ucrainei începând cu luna august [2008]”, a anunţat Harf, într-o declaraţie.

Şeful NATO a adăugat că această aprovizionare reprezintă un motiv de mare îngrijorare şi ar putea permite separatiştilor să lanseze o ofensivă pe neaşteptate.

El a declarat că NATO nu este sigură în legătură cu intenţiile Moscovei şi ale rebelilor pro-ruşi, “dar suntem siguri în legătură cu capacităţile [lor militare].”

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor