SUA începe pregătirea Gărzii Naţionale ucrainene în ciuda opoziţiei Rusiei

Un soldat american (centru) este însoţit de soldaţi ucraineni, în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat lângă orasul Iavoriv.
Un soldat american (centru) este însoţit de soldaţi ucraineni, în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat lângă orasul Iavoriv. (Captură Foto)

Instructorii militari americani au început luni procesul de pregătire a micilor unităţi din cadrul Gărzii Naţionale ucrainene, în ciuda avertizărilor Rusiei că această acţiune ar putea destabiliza acordul de pace de la Minsk, susţine New York Times.

Colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că cei 300 de membri ai Brigăzii 173 Aeropurtate, cu sediul în oraşul italian Vicenza, au început procesul de pregătire a aproximativ 300 de soldaţi ucraineni la Centrul Internaţional pentru Securitate şi Menţinerea Păcii în Iavoriv din vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia.

Unitatea urmează să pregătească, timp de 6 luni, 900 de membri ai Gărzii în 3 serii, a declarat Warren. El a adăugat că antrenamentele includ totul, de la cursuri de îngrijire medicală şi evacuare a victimelor până la trageri cu arma şi deplasare tactică sub forma unor unităţi militare mici.

Totuşi, Warren a respins sugestiile Rusiei că acţiunea americanilor are un efect destabilizator.

“Aş spune că Rusia este cea care destabilizează Ucraina”, a declarat Warren. “Ei sunt cei care continuă să furnizeze arme letale [rebelilor separatişti]. Ei continuă să trimită forţe ruseşti, forţe de luptă în Ucraina.”

În plus, vicepreşedintele american Joe Biden a discutat luni, prin telefon, cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko despre criza din estul Ucrainei şi a oferit un ajutor suplimentar umanitar de 17,7 milioane de dolari pentru lucruri de primă necesitate – alimente, apă, adăposturi, conform Agerpres.

Biden şi Poroşenko au discutat şi despre eforturile pentru realizarea reformelor ucrainene, incluzând numirea unui nou şef al agenţiei de anti-corupţie, măsuri antitrust şi reforme în sectorul judiciar, conform unei declaraţii a Casei Albe.

Parlamentul ucrainean a adoptat marţi o rezoluţie privind “respingerea agresiunii militare ruseşti şi depăşirea consecinţelor acesteia”, deşi Moscova neagă în mod oficial astfel de declaraţii din partea Kievului, susţine agenţia rusă de ştiri TASS.

În ciuda câtorva săptămâni de calm relativ, după semnarea acordului de pace de la Minsk din februarie 2015, luptele din estul separatist au înregistrat o intensificare constantă care a contribuit la amplificarea sentimentelor anti-ruseşti în unele zone ale Ucrainei.

Conflictul separatist, declanşat în urmă cu un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, a luat până acum vieţile a 6.110 oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe