SUA susţine că sisteme ruseşti de apărare antiaeriană se află deja în interiorul Ucrainei


Paramilitari pro-ruşi stau pe tancurile lor în oraşul Debalţevo, 22 februarie 2015.
Paramilitari pro-ruşi stau pe tancurile lor în oraşul Debalţevo, 22 februarie 2015. (Captură Foto)

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că încalcă acordul de pace de la Minsk prin desfăşurarea de sisteme de apărare antiaeriană în estul Ucrainei şi efectuarea de exerciţii de pregătire pentru rebelii pro-ruşi, susţine New York Times.

“Este cea mai mare cantitate de echipament rusesc pentru apărare antiaeriană înregistrată în estul Ucrainei începând cu luna august [2008]”, a anunţat Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, într-o declaraţie.

Ea a declarat că natura tot mai complexă a exerciţiilor de pregătire “nu lasă niciun dubiu că Rusia este implicată.”

“Exerciţiile de pregătire au incorporat şi drone ruseşti, un semn inconfundabil al prezenţei Rusiei”, a adăugat Harf.

Luptele separatiste din estul Ucrainei s-au intensificat în săptămânile recente în ciuda acordului de pace semnat la Minsk în luna februarie şi fiecare tabără s-a acuzat reciproc că a desfăşurat atacuri.

În ciuda faptului că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că el consideră că numărul de încălcări ale acordului s-a redus, Harf a susţinut că Rusia îşi comasează forţele de-a lungul graniţei ucrainene, conform New York Times.

“După ce a menţinut o prezenţă relativ calmă de-a lungul graniţei, Rusia a început să trimită unităţi suplimentare în zonă”, a declarat Harf, adăugând că această mişcare marchează cea mai mare prezenţă a trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina începând cu octombrie 2014.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe