Separatişti pro-ruşi din Ucraina avertizează în privinţa izbucnirii unui război total
alte articole
Conducerea separatiştilor pro-ruşi a avertizat în legătură cu izbucnirea unui război total dacă Kievul nu recunoaşte teritoriile ocupate de rebeli în estul Ucrainei. Avertismentul a venit în mijlocul unei intensificări a luptelor dintre cele două tabere în unele regiuni estice şi după sosirea a 300 de instructori americani în Ucraina pentru a pregăti trupele guvernamentale.
Unul dintre liderii rebeli seniori, Alexandr Zaharcenko, a declarat că el doreşte să extindă autoproclamata Republica Populară Doneţk (RPD). El a insistat că vor avea loc violenţe masive din nou dacă Kievul nu respectă prevederile acordului de pace semnat la Minsk şi dacă nu va accepta autoguvernarea regiunilor rebele.
Zaharcenko a avertizat că în cazul relansării războiului, acesta “va continua până când Kievul va vedea că pierde. Apoi, Kievul ar putea din nou să ceară un acord de pace precum cel de la Minsk. Ar putea să mai existe un Minsk 5, 6, 7 sau 8, şi aşa mai departe, până când Kievul realizează că forţele sale armate nu sunt capabile să îndeplinească sarcinile trasate de preşedintele lor.”
El a adăugat că, prin refuzul de a plăti pensiile şi alte beneficii sociale, Kievul a recunoscut deja independenţa regiunilor controlate de rebeli. Kievul însă a negat acest lucru.
Comentariile liderului rebel au fost făcute într-un moment în care 300 de instructori americani au sosit în Ucraina pentru a pregăti unităţile Gărzii Naţionale. Moscova a declarat că această mişcare va “destabiliza şi mai mult ţara”.
Dar Washingtonul susţine că mişcarea este necesară din moment ce Rusia susţine rebelii cu arme şi soldaţi. Preşedintele rus Vladimir Putin a negat aceste acuzaţii, declarând naţiunii sale într-un discurs televizat că “nu există soldaţi ruşi în Ucraina”.
În ciuda acestor asigurări, după câteva săptămâni de calm relativ, pe câmpul de luptă din Doneţk şi în alte zone estice au putut fi auzite schimburi de focuri şi bombardamente – un semn suplimentar că acordul de pace de la Minsk nu a adus o pace reală în Ucraina.
Sâmbătă, Kievul a declarat că rebelii au atacat forţele guvernamentale din regiunea Lugansk, dar că atacul a fost respins.
Atât guvernul central ucrainean cât şi rebelii separatişti sprijiniţi de ruşi susţin că şi-au retras armele grele de pe ambele părţi ale liniei de front. Totuşi, unele rapoarte recente susţin că au fost înregistrate unele deplasări de armament greu înapoi către linia frontului.
Conflictul separatist, declanşat în urmă cu un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a luat până acum vieţile a 6.110 oameni.
În plus, luptele continue au contribuit la amplificarea sentimentelor anti-ruseşti în unele zone ale Ucrainei, având loc incidente în care mai multe statui ale fostului lider comunist Vladimir Lenin au fost date jos de către grupuri de persoane mascate.
Aceste incidente au avut loc după ce Parlamentul ucrainean a adoptat o legislaţie controversată privind interzicerea simbolurilor comuniste şi naziste în Ucraina. Proiectul de lege încă nu a fost aprobat de preşedintele Petro Poroşenko, iar Rusia susţine că această posibilă lege va promova ideologii naţionaliste.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.