Premierul Ucrainei: Putin încearcă să elimine Ucraina ca stat independent

Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk
Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, l-a acuzat, sâmbătă, pe preşedintele rus Vladimir Putin că intenţionează să distrugă Ucraina ca stat independent, adăugând că, în acest context, doar dacă Ucraina devine stat membru NATO se poate apăra ţara sa împotriva agresiunilor externe, relatează Reuters.

Moscova a retras, săptămâna trecută, o parte din forţele armate care au invadat Ucraina în ultimele luni, încercând, potrivit mai multor analişti politici, să atenueze impactul sancţiunilor anunţate vineri de Statele Unite şi Uniunea Europeană. NATO estimează că Rusia mai are încă 1.000 de soldaţii în teritoriile din Estul Ucrianei. În ciuda numeroaselor dovezi, Rusia neagă în continuare acuzaţiile.

Delegaţiile Ucrainei, Rusiei, liderii separatiştilor şi OSCE au negociat un armistiţiu fragil la Minsk, care rezistă în mare parte de peste o săptămână în ciuda încălcărilor sporadice.

„Suntem încă într-o fază de război şi agresorul central este Federaţia Rusă… Putin vrea încă un conflict îngheţat (în estul Ucrainei)”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk, în cadrul unei conferinţe la care au luat parte parlamentari europeni, ucraineni, şi oameni de afaceri.

Iaţeniuk a apreciat că Putin nu se va mulţumi numai cu peninsula Crimeea – anexată de Moscova în martie – şi cu regiunile ocupate până acum în estul Ucrainei.

„Scopul său este să ia toată Ucraina… Rusia este o ameninţare la adresa ordinii globale şi la securitatea întregii Europe”, a declarat Iaţeniuk, care este cunoscut pentru retorica sa incisivă.

Întrebat despre posibilitatea integrării în NATO, o idee respinsă de Moscova, Iaţeniuk a afirmat că Alianţa Nord Atlantică nu este pregătită acum să accepte Kievul, dar a adăugat că în aceste circumstanţe particulare, doar dacă Ucraina devine membru NATO, se poate apăra de agresiunea externă.

Deşi în prezent nu există perspective potrivit cărora NATO ar accepta Ucraina, o ţară cu 45 de milioane de locuitori care se află între Europa Centrală şi Rusia, Kievul a sporit totuşi cooperarea cu NATO în mai multe domenii şi a solicitat mai multor state membre să-i vândă armele necesare pentru a învinge forţele separatiste pro-ruse.

Andrii Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că un soldat şi 12 separatişti au fost ucişi în ultimele 24 de ore, în ciuda armistiţiului. Conform ultimului bilanţ, numărul deceselor din tabăra forţelor ucrainene, în timpul armistiţiului început acum opt zile, s-ar ridica la şase persoane.

Rusia „blufează” în privinţa sancţiunilor

Iaţeniuk a salutat noul val de sancţiuni economice impuse asupra Rusiei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite, subliniind că acestea reprezintă o ameninţare majoră la adresa economiei ruse.

„Este un bluf (al Rusiei) să spună că nu-i pasă de sancţiuni”, a declarat acesta, notând că Rusia se bazează foarte mult pe sectorul energetic, iar unele sancţiuni ţintesc direct în companiile petroliere.

Puterile Occidentale au impus vineri o serie de noi sancţiuni împotriva Moscovei într-o mişcare pe care Putin a denumit-o „puţin stranie” de vreme ce survine în contextul în care un nou armistiţiu a fost semnat.

Premierul ucrainean a apărat eforturile guvernului său de a aborda problema corupţiei şi de a reforma economia devastată a Ucrainei. „Este foarte greu să atragi investitori când ai tancuri ruse şi artilerie în ţara ta”.

Iaţeniuk, al cărui partid de centru-dreapta Frontul Poporului este aşteptat să obţină rezultate bune la alegerile parlamentare de pe 26 octombrie, consideră că decizia de vineri de a amâna implementarea noului pact comercial cu Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2015 este una benefică.

Unii au văzut decizia de a amâna implementarea acordului drept o victorie diplomatică pentru Rusia, care se opune apropierii dintre Kiev şi UE, dar Iaţeniuk a declarat că acest lucru va ajuta economia Ucrainei.

În opinia premierului Ucrainei, această decizie prelungeşte beneficiile comerciale de care se bucură acum firmele ucrainene în UE, în timp ce menţine taxe vamale modeste pentru produsele europene care intră în Ucraina.

„Avem o perioadă de graţie. UE şi-a deschis pieţele iar Ucraina este încă protejată, aşa că pentru Ucraina nu este o înţelegere rea”, a apreciat premierul.