De embargo se poate muri: războiul fructelor explodează la Moscova

Lupta lui Putin contra Occidentului se întoarce împotriva poporului rus. Interzicerea importurilor de produse alimentare, fructe şi legume din SUA şi UE nu numai că a dus la o creştere excesivă a preţurilor şi a golit rafturile supermarketurilor, ci a provocat o adevarată criză în sectoare întregi.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (YURI KADOBNOV / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
13.09.2014

Lupta lui Putin contra Occidentului se întoarce împotriva poporului rus. Interzicerea importurilor de produse alimentare, fructe şi legume din SUA şi UE nu numai că a dus la o creştere excesivă a preţurilor şi a golit rafturile supermarketurilor, ci a provocat o adevarată criză în sectoare întregi.

În numai 24 de ore, la Moscova au fost ucişi doi oameni de afaceri din domeniul fructeleor şi legumelor: proprietarul pieţei "Paradisul fructelor", împuşcat mortal cu un foc de arma în gât, şi directorul unei ferme, găsit mort cu patru gloanţe în cap. Situaţia, de film cu gangsteri, se datorează sancţiunilor, relatează sâmbătă situl online La Stampa.

Embargoul a blocat, de asemenea, livrarea transporturilor deja plătite, lăsând sute de antreprenori săraci. "Stăm cu toţii pe un butoi cu pulbere", a declarat pentru Gazeta.ru Ilya Khandrikov, lider al mişcării "Pentru o piaţă echitabilă", care nu exclude o "epidemie" de crime. În loc să meargă la tribunal pentru a-şi regla problema contractelor rămase neonorate şi a datoriilor rămase neplătite în urma blocării importurilor, mulţi operatori, lucrând într-un sector "încă plin de umbre", angajează un criminal.

Nici atitudinea duplicitară a producătorilor interni ruşi nu ajută deloc. În întâlnirile cu miniştrii, aceştia aplaudă sancţiunile impuse Vestului de Kremlin, însă când vine vorba de deblocarea situaţiei, nu sunt capabili să găsească o rezolvare pentru ea. Degeaba premierul Medvedev controleză supermarket-urile în căutarea "fructului interzis" şi declară că ruşii au mâncare bună la preţuri rezonabile, angrosiştii ​​ştiu precis că produsele "Made în Rusia" fie lipsesc, fie costă mult mai mult decât cele occidentale.

Un bun exemplu în acest sens ar fi somonul pe care ruşii îl pescuiesc din aceeaşi mare ca şi norvegienii, dar pe care îl vând la preţ dublu faţă de preţurile celui importat din Norvegia. Situaţia se explică prin tehnologia învechită folosită de ruşi, logistica săracă, productivitatea mai scăzută, taxe, cărora li se adaugă tradiţionala mită pentru oficialii ruşi, lipsa de credite şi subvenţii etc., toate acestea încununate de lăcomie. În urma interzicerii importurilor din UE, văzându-se beneficiarii unui monopol, unii producători ruşi au crescut preţurile cu 50%.

Lista produselor pe care Kremlinul le exclude din zona de liber schimb între Ucraina şi UE, din dorinţa de a proteja un sistem economic ineficient şi corupt cuprinde 2.300 poziţii, de la maşini-unelte la detergenţi, deci este de aşteptat ca problemele cu care se confruntă domeniul legume-fructe să se extindă şi în alte zone ale economiei ruseşti.

Putin a evaluat prejudiciul care ar fi lovit ecomomia rusească prin sosirea în Ucraina, odată cu semnarea acordului de liber schimb cu UE, a produselor europene de calitate mai bună şi preţ mai mic decât cele ruseşti, la 3 miliarde de dolari. Şi dacă există un motiv economic în spatele războiului lansat de Rusia împotriva visului european al Ucrainei, altul decât afacerile cu gaze naturale, acesta este încercarea lui Putin de a proteja - în detrimentul consumatorului - un sistem ineficient şi corupt de producţie care ar trebui să fie casat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor