Rusia a trimis 220 de camioane în estul Ucrainei

Convoiul "umanitar" trimis de Kremlin în Ucraina, parcat la graniţa rusă, 20 august
Convoiul "umanitar" trimis de Kremlin în Ucraina, parcat la graniţa rusă, 20 august (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)

Sâmbătă, Moscova a trimis încă un convoi, care ar transporta ceea ce Rusia susţine că sunt ajutoare umanitare, în teritoriile ocupate de forţele ruse din estul Ucrainei, fără aprobarea Kievului sau a Crucii Roşii.

Un convoi similar a fost introdus în Ucraina în luna august, în timp ce Kievul acuza Moscova de o invazie.

Totuşi, de data aceasta, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lisenko, a denumit mişcarea ca fiind ”ilegală”.

Ultimul camion rus a pătruns pe teritoriul ucrainean sâmbătă venind din oraşul rus de graniţă Doneţk, care se află la 200 de kilometri la est de oraşul ucrainean cu acelaşi nume, a declarat un oficial al serviciilor de graniţă ruse.

Misiunea de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a anunţat că 220 de camioane ruse au trecut graniţa în Ucraina. Grănicerii ruşi au verificat numai 40 de camioane, în timp ce 180 de camioane au fost ignorate. Niciun camion nu a fost verificat de oficialii ucraineni sau de Crucea Roşie.

”Garda şi grănicerii Ucrainei nu au fost lăsaţi să examineze încărcătura şi camioanele”, a declarat Andrii Lisenko. ”Reprezentaţii Crucii Roşii nu au însoţít încărcătura, nimeni nu ştie ce este înăuntru”.

Este de menţionat că ultimul convoi rus care a intrat în august în Ucraina transporta armament şi soldaţi destinaţi forţelor separatiste, potrivit dovezilor publicate de soldaţii ruşi care însoţeau convoiul.

”Suntem încă într-o fază de război şi agresorul central este Federaţia Rusă… Putin vrea încă un conflict îngheţat (în estul Ucrainei)”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.

Sâmbătă, Lisenko a afirmat că un soldat şi 12 separatişti au fost ucişi în ultimele 24 de ore, în ciuda armistiţiului.