Năsui acuză puterea că a legiferat o "minciună" care distorsionează piaţa muncii. "Capcana ascunsă" din spatele unei facilităţi

Claudiu Năsui (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
10.09.2024

Fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui a acuzat că a fost strecurată o minciună în proiectul de lege care prevede netaxarea sumei de 200 de lei din salariul angajaţilor plătiţi cu salariul minim pe economie. Proiectul respectiv, dezbătut marţi în Camera Deputaţilor, vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.67/2022 privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea art.59 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Potrivit lui Năsui, minciuna este că românii au fost ajutaţi prin acea deducere de 200 de lei, zero taxe pe 200 de lei dacă ai fix salariul minim pe economie.

"E o idee bună să reduceţi taxarea salariilor care în România este cea mai mare din Europa, mai ales pe salariile mici.

În schimb, modul în care aţi ales să o faceţi este unul care distorsionează puternic piaţa şi într-un mod care nu se mai aplică nicăieri în lume.

Ştiţi de ce? Pentru că dacă creşte salariul unei persoane care are salariu minim şi cu un singur leu, deodată dispare această deducere de 200 de lei. Deci, practic, cineva care are un salariu mai mare ajunge să câştige un salariu net mai mic.

Şi de ce aţi făcut lucrul acesta? Că asta este cea mai importantă întrebare, până la urmă. De ce n-aţi aplicat această deducere la toată lumea?

Sau de ce n-aţi făcut-o într-un mod în care, degresiv, încetul cu încetul se dispară, dar, practic, să nu nască aberaţia aceasta a salariilor mai mari care, de fapt, se ducă la salarii nete mai mici pentru persoană. O chestie unică în lume, doar în România", a declarat Năsui, marţi, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor.

"Aţi făcut-o pentru că, de fapt, nu v-aţi dorit să reduceţi taxarea muncii.

Taxarea salariilor în România, repet, e foarte mare. Gradul de sărăcie în muncă, adică acel tip de sărăcie în care omul, chiar dacă munceşte 40 de ore pe săptămână, că ştiu că mai sunt oameni din Parlament care zic că sunt leneşi să muncească, d-aia sunt săraci, nu, sunt oameni care, deşi muncesc 40 de ore pe săptămână, tot sunt în sărăcie sau risc de sărăcie.

Şi în România, procentajul celor care sunt în sărăcie şi risc de sărăcie, deşi muncesc, este cel mai mare din toată Uniunea Europeană.

Suntem pe locul 1 de 15 ani la rând, în fiecare an am fost pe locul 1. De ce? Din cauza acestei taxări aberante a salariilor pe care o practicaţi ca să finanţaţi toate schemele de afaceri pe banii statului, toate pensiile speciale, toate privilegile, toate agenţiile şi sinecurile nou create şi toate lucrurile de genul acesta.

Dacă vă doreaţi să ajutaţi oamenii aceştia, nu făceaţi 200 de lei netaxabil, scutiţi de la taxe numai pentru salariul minim.

O făceaţi pentru toate salariile şi începeaţi cu 200 de lei. Continuaţi apoi cu o sumă din ce în ce mai mare. Dar, de fapt, nu v-aţi dorit să ajutaţi oamenii, v-aţi dorit numai să puneţi mâna mai adânc în buzunarul lor ca să finanţaţi toate sinecurile, sporurile aberante şi lucrurile pe care ştiţi şi dumneavoastră că trec în fiecare săptămâna pe la această tribună", a adăugat Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor