Muzicologul Viorel Cosma, la 90 de ani

Adrian Bucurescu
02.04.2013

În seara de 1 aprilie, la Muzeul Naţional ”George Enescu”, din Bucureşti, a fost sărbătorit cunoscutul muzicolog Viorel Cosma, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 90 de ani. Atmosfera festivă a fost asigurată de un numeros public, alcătuit din personalităţi marcante ale culturii noastre şi de alţi admiratori ai sărbătoritului.

În cinstea domniei sale, Mircea Dumitrescu, Simina Croitoru, Georgeta Stoleru, Andrei Licareţ, tineri interpreţi, au susţinut un concert. Au luat cuvântul, omagiindu-l pe marele muzicolog mai mulţi oameni de cultură, printre care: Florin Şerbănescu, consilier coordonator, reprezentantul patriarhului Daniel, Răzvan Theodorescu, Octavian Lazăr Cosma, Manuela Cernat, Victor Crăciun, Aurelian Dănilă. Ultimul a fost şi cel care l-a decorat pe Viorel Cosma cu medalia ”Dimitrie Cantemir”, cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Viorel Cosma s-a născut la 30 martie 1923, în Timişoara. A intrat la Conservatorul din Timişoara la numai 6 ani, în urma unei dispense de vârstă obţinută de la regele Carol al II-lea. Acolo a luat lecţii de vioară cu Eugen Cuteanu şi de solfegiu cu Sabin Drăgoi. Este absolvent al Liceului Gheorge Şincai din Bucureşti.

La Conservatorul din Bucureşti (1945-1950) a studiat armonia cu Mihail Jora, armonia şi contrapunctul cu Marţian Negrea, compoziţia cu Leon Klepper, orchestraţia cu Theodor Rogalski, istoria muzicii cu Zeno Vancea şi Vasile Popovici, dirijatul coral cu Ştefan Popescu şi Dumitru D. Botez, dirijatul orchestrei cu George Georgescu şi Constantin Silveştri, estetica muzicală cu Dimitrie Cuclin, canto cu Jean Bănescu, pianul cu Florin Eftimescu şi Paul Jelescu.

S-a perfecţionat în Bucureşti (1947-1950) cu Mihail Jora, la forme muzicale, compoziţie, şi Paul Constantinescu, la armonie modală. S-a specializat la Seminarul de Muzicologie din Erlangen-Nürnberg, în 1972-1973, cu prof. dr. Martin Runcke.

Viorel Cosma este muzicolog, lexicograf şi critic muzical, autor a 104 cărţi, şi doctor în muzicologie al Universităţii de Muzică din Bucureşti. Alăturându-se celor care l-au sărbătorit pe maestru, redactorii de la ”The Epoch Times” îi urează şi ei la mulţi ani şi multă sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor