Evenimente artistice la Muzeul Naţional ”George Enescu”
Duminică, 19 august, ziua de naştere a marelui compozitor George Enescu, la Muzeul Naţional care-i poartă numele, au avut loc mai multe evenimente artistice, la care a participat un numeros public.
La intrare, melomanii au fost întâmpinaţi de opt desene înfăţişându-l pe George Enescu, realizate de Maria Eugenia Fortuna Mavromati Brulez, pictoriţă şi graficiană română, născută la Galaţi în 1893 şi refugiată după Primul Război Mondial în Ţările de Jos. Fortuna Brulez este considerată unul dintre exponenţii expresionismului german, iar creaţiile ei se află în muzee din Statele Unite ale Americii şi Germania, precum şi în colecţii particulare. În anul 1946, în timpul stagiunii de concerte din Bucureşti, ea l-a surprins pe maestrul George Enescu în diferite ipostaze interpretative. Astfel, expresiile chipului, atitudinilor, mâinilor celui care a fost violonistul, pianistul, dirijorul Enescu sunt înfăţişate în 31 de lucrări grafice.
În anul 1960, Fortuna Brulez a dăruit desenele directorului de atunci al muzeului, Romeo Drăghici, ”ca un respectuos omagiu pentru muzeul ce poartă numele marelui dispărut”. Prin intermediul celor opt desene expuse, iubitorii de artă vor descoperi întreaga sensibilitate a artistei Fortuna Brulez, fascinată de mâinile marelui muzician George Enescu.
În aceeaşi zi, într-una din sălile muzeului a mai fost deschisă o expoziţie, cu titlul ”Oedipe / Istoria unei capodopere”, ce va rămâne deschisă tot până în octombrie. Această expoziţie a fost realizată de Cristina Andrei, directoarea generală a muzeului, cu consultanţa ştiinţifică asigurată de Anca Florea şi cu grafica semnată de Constantin Popovici. Aici sunt expuse documente din arhivele mai multor instituţii, precum şi din colecţii particulare. Expoziţia conturează destinul lui ”Oedipe”, de la prima schiţă la partitura finită, tipărită, de la prima montare până la diversele versiuni interpretative româneşti şi străine de până acum.
Rezultat al unui îndelung proces creator, care a început în 1910, de când datează prima schiţă, şi s-a încheiat în 1931, monumentala creaţie dramatică şi muzicală ”Oedipe” este, cu siguranţă, o capodoperă a secolului XX.
De ziua de naştere a patronului său, muzeul a organizat încă un eveniment, un recital cameral, cu muzică de George Enescu, susţinut de Gabriel Croitoru (vioară), Christian Al. Petrescu (tenor) şi Verona Maier (pian). Au fost interpretate ”Balada pentru vioară cu acompaniament de pian, op. 4”, ”Şapte cântece pe versuri de Clement Marot, op. 15” şi ”Sonata a III-a pentru pian şi vioară (în caracter popular românesc) op. 25”. Toţi trei interpreţii au o bogată activitate artistică şi sunt bine cunoscuţi de melomani, care, de altfel, i-au şi aplaudat îndelung.
Gabriel Croitoru a plecat imediat după terminarea recitalului, aşa că, din nefericire, nu am izbutit a mai discuta cu privire la eveniment. Am reuşit acest lucru cu ceilalţi doi interpreţi. Printre altele, pianista Verona Maier a spus: ”Din punctul meu de vedere, a fost cea mai bogată zi Enescu. Astăzi am cântat şi la Sinaia, unde erau prezenţi foarte mulţi tineri. Am venit foarte repede la Bucureşti, ca să particip la cea mai plină zi George Enescu”. Întrebat cum apreciază participarea publicului la cele şapte cântece pe care le-a interpretat, tenorul Christian Al. Petrescu a răspuns că a simţit o covibraţie din partea ascultătorilor şi că a fost o zi deosebită, că totul a fost organizat minunat.