Turneu fără precedent în România: "Vioara lui George Enescu la sate"
alte articole
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, şi pianistul Horia Mihail vor susţine turneul "Vioara lui George Enescu la sate", în perioada 22-31 octombrie, în opt aşezări rurale din România. Potrivit unui comunicat, "Vioara lui George Enescu la sate" este un turneu naţional fără precedent în România.
"În cursul verii 1914, în atmosfera agitată premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere. Odată cu intrarea României în război, în august 1916, Enescu şi-a continuat cu şi mai mare energie activitatea, întâi la Bucureşti, apoi în Moldova. A dat numeroase recitaluri, concerte şi spectacole prin spitale, şcoli, cazărmi. Mulţi dintre ascultători, întorcându-se acasă de la aceste concerte, îşi spuneau: «Ce fericire să ai un asemenea artist! Lăudată fie vioara şi bagheta lui!»", se spune în cartea "Povestea vieţii lui George Enescu" de George Zbârcea.
A trecut aproape un secol de atunci şi muzicienii Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti, la Sala Radio şi la Ateneul Român, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani, în satele din România, se spune în comunicat.
Astfel s-a născut primul turneu "Vioara lui George Enescu la sate", la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. Este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, şi pe Horia Mihail şi unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul şi sudul României.
Turneul va începe chiar în comuna în care s-a născut Enescu şi care astăzi îi poartă numele şi va continua în alte şapte sate din ţară.
George Enescu s-a născut în Liveni, un sat din Moldova, a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii şi a cuprins apoi sufletul românesc în cele mai cunoscute compoziţii ale sale: "Rapsodiile Române". În prezent, vioara Guarneri care a aparţinut lui George Enescu se reîntoarce, în mâinile violonistului Gabriel Croitoru, acolo unde s-a născut marele artist: în satul românesc.
Astfel, turneul va cuprinde: comuna George Enescu, sat Dumeni - grădiniţa Dumeni (pe 22 octombrie, ora 12.00), comuna Băluşeni, sat Băluşeni - căminul cultural Băluşeni (22 octombrie, ora 18.00), comuna Măraşu, sat Băndoiu - şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu (24 octombrie, ora 16.00), comuna Măxineni, sat Latinu - căminul cultural Latinu (25 octombrie, ora 16.00), comuna Borduşani, sat Borduşani - căminul cultural Borduşani (26 octombrie, ora 17.00), comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti - şcoala Ghimbăşani (29 octombrie, ora 17.00), comuna Ciochina, sat Ciochina - căminul cultural Ciochina (30 octombrie, ora 17.00), şi comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt - şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt (31 octombrie, ora 17.00).
Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Bucureşti, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.
Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat George Enescu este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti. Gabriel Croitoru va fi acompaniat de către Horia Mihail pe un pian electric ce va călători alături de aceştia pe parcursul turneului.