Mata Hari şi ”demitizarea” Mariei Tănase

Dezbateri la Muzeul Ţăranului Român cu tema:” Bucureştiul strict secret”. În imagine, Viorel Cosma
Dezbateri la Muzeul Ţăranului Român cu tema:” Bucureştiul strict secret”. În imagine, Viorel Cosma (Epoch Times România)

Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) a inaugurat miercuri, 13 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, ”Serile Bucureşti Strict Secret”, iniţiate de publicistul Stelian Tănase. Genericul senzaţional a adunat o puzderie de curioşi, prima ”seară” fiind intitulată ”Spioni şi conspiraţii / Maria Tănase, agent secret”. Cu acest prilej, a fost prezentat şi un film cu acelaşi titlu.

Din film şi din expunerea lui Stelian Tănase, publicul a putut afla că Maria Tănase şi-a început viaţa sexuală la 16 ani, continuându-şi-o ca o nimfomană, că în adolescenţă avea simpatii de stânga, chiar comuniste, că a devenit spioancă încă de mică, iar mai târziu a trecut în tabăra agenţilor şi politicienilor occidentali. A fost trecut în revistă şi roiul de amanţi care zumzăiau în jurul ei.

S-a mai spus că, din pricina unui vers, obscen pe româneşte, iar în englezeşte vizându-l pe preşedintele Roosevelt, cântat la Expoziţia Internaţională din 1937, de la New York, artista ar fi fost expulzată din SUA, ceea ce nu e nici pe departe adevărat, fiind vorba doar de o anecdotă.

Astfel a fost ”demitizată” încă o personalitate românească de geniu. Însă povestea cu spionajul şi cu excesele amoroase ale Mariei Tănase nici măcar nu e nouă, circulând demult în presa ahtiată după senzaţionalul ieftin.

S-a făcut şi inevitabila apropiere între celebra spioană Mata Hari şi marea noastră cântăreaţă, acuzată de intermedierea întâlnirilor dintre agenţii secreţi din ambele tabere ce se înfruntau în al doilea război mondial.

Nimic despre vocea inegalabilă a artistei, despre impactul ei asupra românilor din toate stările sociale, de locul ei înalt în arta şi cultura României. Noroc că printre invitaţi s-a aflat şi cunoscutul muzicolog Viorel Cosma, care, după ce s-a mirat că nu s-a spus nimic până atunci despre harul artistic al celei incriminate, a pus lucrurile la punct, mai ales că a cunoscut-o personal.

Astfel, Viorel Cosma nu s-a sfiit să spună că ”Maria Tănase a fost un om cu flacără de geniu”, dincolo de toate basmele ce se vântură în privinţa ei. Un alt invitat echilibrat în afirmaţii a fost istoricul Adrian Cioroianu.

Luaţi de val, ceilalţi vorbitori s-au întrecut în dezvăluiri ”demitizante”, captivând auditoriul alcătuit mai ales din tineri. Aceasta a fost atmosfera primei ”seri” de ”Strict Secret” de la MNŢR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură