"Muza" lui Constantin Brâncuşi, vândută cu 12,4 milioane de dolari, la New York
alte articole

Lucrarea "Muză" ("Une Muse"), de Constantin Brâncuşi, s-a vândut cu suma de 12,4 milioane la licitaţia organizată de Casa Christie's, miercuri seara, la New York. Totuşi, lucrarea s-a situat sub nivelul estimărilor iniţiale ale organizatorilor, informează Realitatea TV.
“Muza” lui Brâncuşi a avut un preţ de exact 11 milioane de dolari, la care s-a adăugat comisionul licitaţiei calculat la 12,75 la sută din preţul de vânzare şi astfel s-a ajuns la suma totală de 12.402.500 de dolari.
Totuşi nu se ştie identitatea cumpărătorului. Singurul lucru pe care l-au dezvăluit organizatorii a fost faptul că persoana care a achiziţionat lucrarea are naţionalitate americană şi este persoană privată. Iniţial preţul s-a încadrat între 10 şi 15 milioane de dolari.
Compoziţia "Nymphéas" (Nuferi), de Claude Monet a fost lucrarea care a obţinut cea mai mare sumă, în cadrul licitaţiei, vândută la suma de 43,8 milioane de dolari. Preţul estimat iniţial s-a încadrat între 30 şi 50 de milioane. A fost stabilit şi un record de autor, cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o pictură de Kandinsky, cu suma de 23,8 milioane de dolari pentru pânza "Studie fur Improvisation 8".
Din cele 69 de obiecte de artă licitate, cinci au fost vândute cu peste 10 milioane de dolari, zece cu peste cinci milioane şi 31 cu peste un milion de dolari.
"Majoritatea lucrărilor s-a vândut în marja estimărilor iniţiale", a afirmat Brooke Lampley, Senior Vice-President al Christie's America şi al Licitaţiilor de Artă Impresionistă şi Modernă.
Totuşi, organizatorii au obţinut astfel încasări de 205 milioane de dolari, sub nivelul anticipat de 250 de milioane de dolari. Din catalogul iniţial două lucrări au fost scoase de la licitaţie.
Este posibil ca factorii ce au dus la lipsa de entuziasm a cumpărătorilor să fi fost uraganul Sandy, situaţia economică incertă după alegeri şi chiar vremea, în condiţiile în care după uragan, miercuri seara a fost viscol la New York.
Dintre sculpturile licitate, “Muza” lui Constantin Brâncuşi a obţinut cel mai mare premiu, mai mult decât "Cocoşul" lui Picasso, care a fost vândut contra sumei de 10,38 de milioane de dolari) şi "Piciorul" lui Giacometti, pentru care a fost licitată suma de 11,2 milioane de dolari.
"A fost un preţ bun, pentru o lucrare fantastică, încântătoare de-a dreptul, care a atras multă atenţie: când am anunţat-o, am fost contactaţi de persoane din întreaga lume, pentru că operele lui Brâncuşi sunt foarte rare şi extrem de căutate", a adăugat Lampley.
Şi Andreas Rumbler, coordonatorul licitaţiei de miercuri seara, a recunoscut valoarea operei lui Brâncuşi.
"Am avut Monet, am avut Kandinsky şi am avut probabil una dintre cele mai frumoase sculpturi de la începutul secolului XX, modelată în gips, o operă absolut superbă, modernă şi nemuritoare. Nu există o modalitate de a înfăţişa capul omenesc mai elegant şi mai modern, de cum a făcut-o Brâncuşi exact acum 100 de ani", a explicat Rumbler.
Coordonatorul licitaţiei a lăsat să se înţeleagă că lucrarea lui Brâncuşi ar ar putea ajunge într-o colecţie de artă privată majoră, care ar urma sa fie expusă public în următorii ani.
"Nu vă pot confirma naţionalitatea cumpărătorului, dar vă pot spune că este cineva care ştie să aprecieze lucrurile de calitate şi deosebite, iar dacă nu mă înşel, o vom vedea din nou în expoziţii publice în următorii ani, a dezvăluit reprezentantul Casei Christie's.
În 1912, Constantin Brâncuşi a modelat în gips lucrarea “Muza”, special pentru expoziţia Armory Show de la New York din 1913, alături de alte trei exponate.
Pentru că exponatele lui Brâncuşi au avut atât de mult succes, Walt Kuhn, unul dintre organizatorii expoziţiei, a cumpărat “Muza” de la artist, păstrând-o în colecţia sa personală.
În 1955, după moartea lui Kuhn, soţia sa a donat opera Muzeului Guggenheim, care, cu această ocazie, a organizat în premieră o expoziţie dedicată sculptorului român în Statele Unite.
Lucrarea “Muză”, a fost scoasă la vânzare în 1986 şi a fost cumpărată la preţul de sub un milion de dolari, rămânând până în momentul de faţă în proprietate privată, când s-a vândut la Christie's, pentru a doua oară, pentru suma de 12,4 milioane de dolari.