”O Muză” a lui Brâncuşi, vedetă la New York

În seara de miercuri, 7 noiembrie, la New York, celebra Casă Christie’s va scoate la licitaţie ”O Muză” a lui Constantin Brâncuşi, alături de alte 70 de opere ale unor artişti impresionişti şi moderni, printre care: Claude Monet, Alberto Giacometi, Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall şi Henry Moore.
Sculptorul Constantin Brancusi. (ro.wikipedia.org)
Adrian Bucurescu
07.11.2012

În seara de miercuri, 7 noiembrie, la New York, celebra Casă Christie’s va scoate la licitaţie ”O Muză” a lui Constantin Brâncuşi, alături de alte 70 de opere ale unor artişti impresionişti şi moderni, printre care: Claude Monet, Alberto Giacometi, Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall şi Henry Moore.

”O Muză” este un bust sculptat în ghips de Constantin Brâncuşi în anul 1912, având-o ca model pe baroneasa Renee-Irana Frachon, şi a fost ”o lucrare de răscruce la începutul perioadei de afirmare a sculptorului roman, opera care i-a făcut cunoscut geniul peste Ocean”, după cum a declarat directorul internaţional al Casei Christie’s, Sharon Kim.

Iniţial, ”Muza” a fost sculptată în marmură, dar realizatorii expoziţiei Armory Show, care a avut loc în anul 1913 la New York, i-au solicitat artistului o replică în ghips, deoarece costul asigurării pentru versiunea din marmură era prea ridicat; aşa a ajuns lucrarea, alături de alte trei exponate, peste Ocean, unde a rămas până astăzi.

Graţie succesului de care s-au bucurat sculpturile brâncuşiene, unul dintre organizatorii expoziţiei Armory Show, Walt Kuhn, a achiziţionat ”Muza” de la autor, şi a păstrat-o în colecţia sa personală. După moartea lui Walt Kuhn, soţia sa a dăruit capodopera Muzeului Guggenheim, în anul 1955, care, cu acest prilej, a organizat prima expoziţie dedicate lui Constantin Brâncuşi în Statele Unite ale Americii. Evenimentul a fost considerat de ArtNews ”cea mai importantă expoziţie de artă modernă” până la vremea respective.

În anul 1986, ”Muza” a fost scoasă la vânzare pentru prima oară, când a intrat în posesia actualului proprietar, fiind ţinută în proprietate privată şi prezentată de Casa Christie’s pentru vizionare prima dată la sfârşitul săptămânii trecute. ”Practic, nu a fost expusă în public la vreo expoziţie şi nu a fost văzută în ultimii 25 de ani”, a precizat Sharon Kim.

Acest model are câteva amănunte în plus faţă de versiunea în marmură. ”A fost pentru prima oară când publicul american a putut lua cunoştinţă de geniul lui Brâncuşi în sculptură. A schimbat complet percepţiile asupra artei modern”, a mai adăugat directorul internaţional al Casei Christie’s.

O hologramă a sculpturii lui Constantin Brâncuşi a fost expusă recent la Grand Hyatt Hotel, din Hong Kong. Specialiştii sunt de părere că această acţiune reprezintă o abordare inovatoare, care le-a permis şi colecţionarilor de artă din Hong Kong să admire opera lui Brâncuşi în trei dimensiuni, în vreme ce opera în ghips a rămas la New York.

”O Muză” a fost precedată de ”Muza Adormită”, realizată în 1909 – 1910, modelul autorului fiind tot baroneasa Renee-Irana Frachon. ”O Muză” este cea de-a doua operă a lui Constantin Brâncuşi scoasă la licitaţie la New York în acest an, organizatorii estimând un preţ de vânzare între 10 şi 15 milioane de dolari. Tot la New York, într-o licitaţie organizată de Casa Sotheby’s, în luna mai, un cap turnat în bronz, creat de Brâncuşi în anul 1911, cu titlul ”Prometeu”, s-a vândut pentru 12.682.000 de dolari.

În legătură cu evenimentul de astăseară, desfăşurat la New York, sculptorul Iulian Coruţ a declarat pentru ”The Epoch Times”: ”Operele rămase de la Brâncuşi sunt destul de puţine, iar raritatea lor, pe lângă valoarea artistică, sporeşte cota marelui artist. Să ne bucurăm pentru el, pentru geniul artistic românesc recunoscut în toată lumea, dar, în acelaşi timp, să fim fericiţi că ”Drumul Eroilor”, ansamblul monumental creat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, nu va fi scos niciodată la licitaţie. Masa, Aleea, Poarta şi Coloana vor dăinui cât va dăinui şi România, veghindu-ne drumul dinspre trecut spre viitor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor