Sezonul fructelor de pădure

Jennifer A. Wickes
30.07.2012

Există numeroase specii de zmeură din familia Rosaceae sau roză. În supermarket le putem diferenţia după culoare: zmeură neagră, zmeură aurie, cea mai răspândită varietate fiind zmeură roşie.

Când cumpăraţi zmeură alegeţi-le pe cele deschise la culoare şi grăsuţe, fără coajă. Dacă au coajă înseamnă că au fost culese devreme. Evitaţi zmeura moale, mucegăită şi scorojită.

Depozitaţi zmeura nespălată într-un recipient izolat împotriva umezelii, într-un singur strat pe un şerveţel de bucătărie.

Pentru a menţine zmeura roşie în timpul coacerii, înlocuieşte o parte din lichidul folosit cu lapte bătut, smântână sau suc de lămâie. Acest lucru va crea un mediu acid de care zmeura are nevoie pentru a rămâne roşie.

Scoarţa, frunzele şi rădăcinile sunt cunoscute deoarece întăresc oasele, dinţii şi unghiile; zmeura este folosită ca tonic pentru femei, sub formă de ceai făcut din frunze. Acesta poate fi un ajutor pentru bufeuri, răul de dimineaţă şi crampe.


Reţete

Ciocolată neagră cu sos de zmeură şi mure
Ciocolată: 16 bucăţi de 1,5 centimetri

475 ml lapte
170 grame de ciocolată amăruie
57 grame zahăr
29 grame unt
57 grame cacao
1 linguriţă de aromă de portocală sau 2 picături de ulei de portocale
2 linguriţe de gelatină fara aromă
60 ml de smântână grasă

Sos de zmeură aprox. 180 ml
850 grame de zmeură decongelată în sirop
sucul de jumătate de portocală
1/2 linguriţă amidon de porumb pulbere

Pregătiţi o tavă de 21.6 x 11.4 cm(tavă de pâine), în tavă se pune un strat dublu de hârtie de copt care trece puţin peste margini. Lasă deoparte tava.

Într-un ibric se încălzeşte laptele până aproape de punctul de fierbere, la foc mediu. Adăugăţi ciocolata amăruie şi amestecaţi ocazional până când ciocolata s-a topit şi compoziţia este netedă.

Adaugă zahărul, untul şi cacao amestecând până se dizolvă. Nu lăsaţi compoziţia să fiarbă. Când este netedă adaugă aromă de portocale şi puneţi-o deoparte să se răcească.

Într-un recipient rezistent la căldură, stropiţi gelatină cu 3 linguri cu apă şi lăsaţi-o să se înmoaie pentru 2-3 minute. Timp de 20 de secunde la putere mare introduceţi gelatină cu apă la microunde apoi aşteptaţi 2 minute ca granulele să fie complet dizolvate. Amestecaţi cu mixtura de ciocolată şi lăsaţi-o deoparte.

Bateţi smântână într-un bol rece cu o paletă rece până când urmele lăsate de paletă îşi păstrează forma. Răciţi mixtura cu ciocolată pană la temperatura camerei şi amestecaţi cu smântână. Compoziţia rezultată se toarnă în formă şi se ţine la congelator timp de 6 ore.

Sosul de zmeură: Adăugaţi zmeura nestrecurată şi sucul de portocală în mixer până la uniformizare. Scurgeţi compoziţia. Într-o tigaie mică amestecaţi zahărul, amidonul de porumb şi zmeura scursă. La foc mic fierbeţi compoziţia amestecând uşor şi frecvent până când compoziţia se îngroaşă. Închideţi focul şi aşteptaţi să se răcească.

Servire: scoateţi din frigider cu aproximativ 20 minute înainte de servire.

Puneţi 2 linguri de sos de zmeură pe fiecare farfurie. Tăiaţi ciocolata cu un cuţit scos din apă caldă şi puneţi o bucată pe fiecare felie. Se decorează cu felii subţiri de portocală şi cu zmeură parţial dezgheţată. Sosul de zmeură rămas se foloseşte pentru decoratul farfuriilor.

Gem dulce de zmeură

600 grame
480 grame zmeură, zdrobită
224 grame pectină de fructe pulbere
240 grame miere
2 linguri de suc proaspăt de lămâie

Combinaţi fructele zdrobite într-un ibric. Aduceţi compoziţia la punctul de fierbere, la foc mic, după care la foc mare timp de 1 minut amestecând constant.

Adăugaţi mierea şi sucul de lămâie. Fierbeţi la foc mare timp de 5 minute amestecând constant. Închideţi focul. Adunaţi spumă. Puneţi gemul în borcane curate.

Ţineţi borcanele în apă fiartă timp de 10 minute cu 6 cm de apă deasupra capacelor. Scoateţi borcanele din apă şi înveliţi-le cu un prosop gros. După 12 ore verificaţi sigiliul.

Fleac cu zmeură şi mure

Pentru 16 porţii
Stratul cu zmeură
172 grame de zmeură proaspătă
3 linguri de zahăr sau după gust
1 lingură de lichior de zmeură sau alt lichior
172 grame de zmeură congelată

Stratul cu mure
172 grame de mure proaspete
3 linguri de zahăr
1 lingură de lichior de zmeură
172 grame de mure congelate

Cremă
270 ml lapte slab
5 ouă
57 grame zahăr
43 grame amidon de porumb
4 linguriţe extract de vanilie sau 3 linguriţe de extract de migdale
blat de tort

Stratul de fructe: dezgheţaţi 190 grame de zmeură şi mixaţi-le până se transformă într-un piure. Strecuraţi compoziţia printr-o sită fină, eliminaţi seminţele. Amestecaţi cu zahăr şi lichior de zmeură. Refrigereţi pentru a putea fi folosită mai târziu. Poate fi folosită timp de câteva zile. Urmaţi aceeaşi procedură pentru piure-ul de mure.

Cremă: folosind un recipient încălziţi 240 ml lapte până când se ridică aburi la suprafaţă.
Într-un bol separat se combină ouăle, laptele rămas şi 57 grame zahăr. Amestecaţi adăugând şi amidonul. Luaţi laptele de pe foc, apoi uşor încorporaţi compoziţia cu ouă. Închideţi focul şi amestecaţi extracul de vanilie sau migdale. Transferaţi într-un bol, aşteptaţi să ajungă la temperatura camerei.

Tăiaţi tortul în cuburi de la 1,5 cm la 3 cm. Aranjaţi jumătate din cuburi pe partea de jos a capacului, inclusiv cuburile neregulate.
Stropiţi cu o linguriţă de lichior de zmeură şi întindeţi piure-ul de zmeură peste straturile tortului. Aranjaţi zmeură în straturi egale, în special pe margini. Turnaţi jumătate din cremă peste fructe.

Repetaţi operaţiunea pentru tortul rămas.

Acoperriţi-l şi ţineţi-l la frigider pentru o zi. Folosiţi fructele rămase pentru decorarea centrului tortului înainte de servire.

Jennifer Wickes este un scriitor liber profesionist cu 30 de ani experienţă în bucătărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor