Monumentul "Aripi" va ajunge în Piaţa Presei Libere

În prag de comemorare a Revoluţiei din Decembrie, uriaşul monument conceput de sculptorul Mihai Buculei va fi adus în Piaţa Presei Libere, urmând să fie montat în locul fostei statui a lui Lenin.
Monumentul Aripi, simulare. (buciumul.ro)
Loredana Diacu
17.12.2015

Monumentul "Aripi", dedicat Luptei Anticomuniste, a fost finalizat şi urmează a fi amplasat până la finele anului în Piaţa Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin, anunţă Primăria Capitalei, potrivit hotnews.

Conceput de sculptorul Mihai Buculei, monumentul este constituit din trei aripi din oţel inoxidabil, cântăreşte 102 tone şi are o înălţime de 24 de metri. Costul realizării şi amplasării lucrării se ridică la 3 milioane de euro, plata fiind în sarcina Primăriei Capitalei.

Potrivit sursei citate, pentru a putea aduce uriaşul monument în Piaţa Presei, în perioada 19 decembrie - 21 decembrie se vor impune mai multe restricţii de trafic.

Transportul se va desfăşura etapizat, în fiecare noapte, începând de sâmbătă, 19 decembrie, cu întreruperea temporară şi locală a circulaţiei rutiere. Cele trei transporturi agabaritice pentru care au fost eliberate autorizaţii speciale vor circula pe ruta:

- DN72- centura Ploieşti Vest, Bărcăneşti, Potigrafu, Otopeni, Bucureşti - Piaţa Presei Libere - în noaptea de sămbătă 19/ duminică 20 decembrie 2015 în intervalul orar 19 pm- 6 am.

- DN72- centura Ploieşti Vest, Autostrada A3, Centura Bucureşti - Otopeni - DN 1 - Bucureşti Piaţa Presei Libere - în noaptea de duminică 20/ luni 21 decembrie 2015, în intervalul orar 19 pm- 6 am.

- DN72- centura Ploieşti Vest, Autostrada A3, Centura Bucureşti - Otopeni - DN 1 - Bucureşti Piaţa Presei Libere - în noaptea de luni 21/ marţi 22 decembrie şi respectiv marţi 22/ miercuri 23 decembrie 2015 în intervalul orar 19 mp- 6 am.

"Având în vedere faptul că acest transport va ocupa întreaga parte carosabilă, participanţii la trafic sunt rugaţi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Poliţiei Rutiere astfel încât să nu se producă blocaje în trafic şi, în măsura în care este posibil, să evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul. Detalii privind desfăşurarea transporturilor (perioade şi sectoare restricţionate) se pot obţine de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, la numerele de telefon: 021/9360; 021/264.33.33; 021/264.33.34", se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

M-a întrebat fiica mea ce a fost atât de rău în comunism şi mi-a fost foarte greu să îi explic ca să priceapă într-adevăr. Începând cu sticla cu lapte, cum stăteam de cu seară cu sticla cu lapte să văd dacă bagă sau nu lapte dimineaţa, ca să am lapte să-i dau la copil. Ce să explici?

Lucrarea cu o înălţime de 24 de metri va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roşie, cu o înălţime de 6 metri, în Piaţa Presei. În comparaţie, Arcul de Triumf are o înălţime de 27 de metri. Conceptul artistic îi aparţine sculptorului Mihai Buculei iar statuia a fost realizată la SC Electromecanica Ploieşti SA. Monumentul costă în total circa 2 milioane euro, iar amplasarea sa circa 1 milion de euro.

Potrivit Primăriei, statuia urmează a fi inaugurată în primăvara lui 2016.

Reamintim că realizarea monumentului "Aripi" a fost demarată efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern, dar proiectul său este din 1997, fiind sprijinit de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. Monumentul a fost realizat după atâţia ani din mai multe motive, care ţin atât de complexitatea lucrării, din punct de vedere tehnic, dar şi de anumite persoane, care i-au pus "beţe în roate", pentru că vrea să realizeze un monument dedicat rezistenţei anticomuniste, declara, în august 2015, Mihai Buculei, pentru Mediafax:

"Sunt unii care nu au scăpat încă de frică. Tremură şi acum... Unii s-au dat de pământ cu toate formele anatomice când au auzit că aşa se cheamă lucrarea şi au băgat beţe în roate, ca să nu se facă... Dar în sculptură nu contează tema, tema este un pretext. Nu contează că, vezi Doamne, o să speriem comuniştii care mai trăiesc că s-a ridicat un monument în locul lui Lenin. O să aibă vise plăcute mai departe, îşi văd de treabă, îşi lustruiesc insignele (…) Dar trebuie să ne lase să mergem înainte, să nu ne pună beţe în roate, că vin generaţii noi, care au alte gânduri", declara Mihai Buculei.

Potrivit sculptorului, monumentul va marca toată povestea tristă a unei generaţii, părinţii şi bunicii noştri care au fost chinuiţi de comunişti şi va fi un însemn naţional, şi nu numai naţional, "pentru că chinul ăsta al oamenilor de către comunişti s-a răspândit în multe ţări."

"Avem bulgarii, avem ungurii, jumate de Germanie, Polonie, cehoslovacii, Câmpia Rusă, prin Urali, popoarele alea minunate şi câţi alţii au stat slugi, o ştiu pe aia cu biciul, comunistă. Tinerii habar nu au. M-a întrebat fiica mea ce a fost atât de rău în comunism şi mi-a fost foarte greu să îi explic ca să priceapă într-adevăr. Începând cu sticla cu lapte, cum stăteam de cu seară cu sticla cu lapte să văd dacă bagă sau nu lapte dimineaţa, ca să am lapte să-i dau la copil. Ce să explici? (...) Plus libertatea de a vorbi. Doamne fereşte dacă scăpai o vorbă cu care supărai, te săltau imediat. Şi a fost foarte greu pentru populaţie. Va fi un semn nu numai al Bucureştiului", a opinat Buculei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor