Foştii deţinuţi politici cer retragerea proiectului de lege privind condamnarea comunismului
alte articole
Proiectul de lege privind condamnarea totalitarismului comunist, semnat de senatorul independent Sorin Ilieşiu şi adoptat în urmă cu puţin timp de Senat, nu este deloc pe placul foştilor deţinuţi politici care i-au solicitat parlamentarului, în cadrul unei scrisori deschise, să îl retragă cât mai curând din circuitul legislativ.
„Comitetul de conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) a aflat cu stupoare despre proiectul de lege pe care Senatul României l-a adoptat în şedinţa din 22 septembrie 2015, proiect care vă aparţine. Nu este pentru prima dată când parlamentarii români iniţiază şi aprobă sau resping proiecte de legi care ne privesc în mod direct fără a ne cunoaşte fizic şi a şti problemele cu care ne confruntăm. În primul rând monumentul propus de dumneavoastră, reprezentând o cruce înaltă de cca 27-28 de metri amplasată în Piaţa Universităţii, suntem convinşi că nu s-ar încadra în ambientul arhitectural al zonei respective.
Oricum, acest monument nu ar avea nicio legătură cu noi şi mai mult decât atât, avem monumentul nostru intitulat "ARIPI", autor fiind maestrul sculptor, domnul Mihai Buculei, la care se lucrează scriptic şi fizic de 16 ani, acesta fiind finalizat de mai bine de o lună aflându-se în incinta întreprinderii constructoare "SC ELECTROMECANICA SA" din Ploieşti. Monumentul va fi dezvelit şi sfinţit în acest an (2015)”, i-au scris deţinuţii politici lui Sorin Ilieşiu.
În ceea ce priveşte înfiinţarea unui "Muzeu al Totalitarismului", senatorului i se atrage atenţia că nu este agreată nici denumirea şi nici locaţia în care se bănuieşte că acesta va fi amplasat.
„Noi cerem cu fermitate transformarea cât mai grabnică a Fortului "13" Jilava în muzeu cu cheltuieli minime de consolidare şi cale de acces separată, precum şi construirea în exterior a unei clădiri noi "Memorialul Crimelor Comunismului", care să cuprindă bibliotecă de memorialistică, documentare, săli de proiecţie, conferinţe şi studiu, expoziţii permanente şi temporare etc. Avem în vedere şi accesarea de fonduri europene”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Ilieşiu.
Foştii deţinuţi politici susţin că, pentru demararea şi finalizarea celor trei obiective monument, muzeu şi memorial, au încheiate de mai mulţi ani protocoale de colaborare cu Fundaţia Română pentru Democraţie şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care i-au sprijinit şi îi vor sprijini în continuare, la modul cel mai concret.
„În concluzie, vă rugăm să retrageţi proiectul de lege! Cu toate acestea, avem convingerea că vom avea în continuare aceleaşi bune relaţii de colaborare şi respect”, se încheie scrisoarea deschisă semnată de preşedintele AFDPR, Octav Bjoza.
Ce conţine proiectul de lege iniţiat de Ilieşiu
Potrivit iniţiativei legislative semnate de senator, Academia Română ar urma să prezinte Parlamentului un "raport pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru memoria naţională antitotalitară", în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Raportul va fi elaborat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului în trei versiuni - una detaliată de aproximativ 300 de pagini, una sintetică de 10-15 pagini şi un rezumat de trei pagini.
Versiunea sintetică a raportul va fi citită în plenul reunit al celor două Camere, urmând ca documentul să fie adoptat de plenul reunit cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi. La eveniment vor fi invitate mai multe personalităţi din ţară şi din afara ţării.
Proiectul legislativ prevede şi introducerea în manualele şcolare de istorie a variantei sintetizate sau a rezumatului raportului. De asemenea, potrivit iniţiativei, raportul urmează să fie tradus în maghiară, engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă şi chineză.
Raportul va fi publicat pe site-urile Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Academiei Române, Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerului Culturii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru românii de pretutindeni, Institutului Cultural Român, ambasadelor şi ale posturilor publice de radio şi televiziune.
Totodată, proiectul de lege prevede înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Totalitarismului Comunist, în primul trimestru din 2016, cu sediul în Bucureşti. Muzeul va fi deschis publicului în termen de nouă luni de la înfiinţare.
Iniţiativa lui Sorin Ilieşiu, care mai trebuie să treacă doar de Camera Deputaţilor pentru a fi adoptată, presupune şi construirea unui monument naţional al victimelor totalitarismului comunist în centrul intersecţiei din Piaţa Universităţii din Bucureşti,"simbol al luptei anticomuniste". Astfel, va fi ridicată o cruce din oţel inoxidabil de 20-25 de metri, cu o instalaţie de iluminare, care va funcţiona continuu, şi flancată de drapelul naţional. Monumentul va fi inaugurat în 2016.
Pe soclul monumentului vor fi scrise două texte - 1. "Acest monument a fost înălţat din initiaţiva Parlamentului, în memoria milioanelor de victime ale totalitarismului comunist din România" şi 2. "Să nu uităm crimele comunismului, pentru ca acestea să nu se mai săvârşească vreodată!"
Finanţarea raportului şi a monumentului se face din fondul de rezervă al Guvernului şi din fonduri ale Ministerului Culturii, potrivit proiectului de lege.