Zeci de mii de persoane mărşăluiesc în Varşovia împotriva noului guvern

Zeci de mii de persoane au mărşăluit sâmbătă în Varşovia pentru a protesta împotriva a ceea ce ei numesc “democratura” noului guvern, vechi de doar o lună. Protestul a avut loc într-un moment în care Polonia rămâne prinsă într-o criză constituţională.
Polonezii participă la un protest în faţa Curţii Constituţionale din Varşovia, 12 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.12.2015

Fluturând steaguri poloneze şi ale UE, manifestanţii au scandat: “Dorim o constituţie, nu o revoluţie”, cerând guvernului să respecte legea.

Criza constituţională a început după ce partidul eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat o victorie importantă în luna octombrie, a numit 5 din cei 15 judecători în cel mai înalt organism juridic al ţării, o mişcare pe care opoziţia a descris-o ca fiind ilegală.

PiS neagă acuzaţia, declarând că judecătorii din Curtea Constituţională trebuie să fie înlocuiţi pentru a asigura echilibrul puterii în interiorul organismului. În plus, partidul a declarat că guvernul anterior a încălcat legea când a făcut numirile originale.

“Acele numiri au fost făcute pe baza unei legi defectuoase”, a declarat premierul Beata Szydlo. “Acum noi doar reparăm legea”.

Câştigarea controlului asupra Curţii este un element esenţial pentru PiS şi acest lucru va determina dacă partidul va fi capabil să îşi implementeze noile politici, precum revizuirea sistemului de pensionare sau reducerea gradului de participare străină în bănci – mişcări pe care Curtea le-ar putea bloca.

“Curtea Constituţională actuală este o fortăreaţă pentru tot ceea ce este greşit în Polonia”, a declarat liderul PiS Jaroslaw Kaczynski pentru postul privat Republika. “Toate mişcările noastre pot fi subminate [de Curte] într-un mod arbitrar.”

Criticii susţin că noul guvern îl imită pe premierul ungar Viktor Orban, care încearcă să îşi impună agenda politică prin forţarea graniţelor democraţiei.

Un sondaj de opinie desfăşurat pentru televiziunea publică a arătat că peste jumătate dintre polonezi consideră că democraţia lor este ameninţată. La marşul de sâmbătă au participat organizaţii non-partizane şi partide din opoziţie, susţine Reuters.

“Astăzi are loc un asalt asupra Curţii Constituţionale, şi mâine ar putea avea loc un asalt asupra libertăţii noastre”, a declarat Ryszard Petru, fost economist la Banca Mondială care acum conduce Partidul Modern, o formaţiune politică orientată spre piaţă şi care reprezintă cea de-a patra forţă parlamentară a Poloniei.

Un oficial din Varşovia a declarat că la marş au participat 50.000 de oameni. Printre manifestanţi s-a aflat şi economistul Leszek Balcerowicz, cel care a proiectat terapia prin şoc de tranziţie a Poloniei de la comunism la democraţie.

“Aceasta este Varşovia, nu Budapesta”, au scandat manifestanţii. Proteste la scara mai mică au avut loc şi în alte oraşe.

Referindu-se la criticile aduse agendei sale privind Curtea Constituţională, PiS a declarat că fostul guvern de centru dreapta - Platforma Civică - a fost cel care a încălcat legea.

Platforma Civică a adoptat proiectul de lege în acest an, permiţând Parlamentului anterior să numească cinci judecători în loc de cei trei, câţi trebuiau să fie numiţi iniţial în Curtea cu 15 locuri. Dar planul preşedintelui Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, ca cei 5 să depună jurământul nu a reuşit, oferind astfel partidului Lege şi Justiţie o cale pentru a contesta acele candidaturi.

PiS a anulat acele nominalizări şi majoritatea sa parlamentară a ales cinci judecători noi, al căror jurământ a fost acceptat de Duda.

O luptă de lungă durată ar putea afecta imaginea Poloniei ca model de tranziţie de la comunism la democraţie.

Întrebată de ce a călătorit 100 km pentru a participa la protest, pensionara Grazyna Huzerowska a declarat: “Deoarece îmi aduc aminte de vremurile trecute”.

“În familia mea au existat oameni care, precum şotul meu, au fost întemniţaţi pentru că au luptat împotriva comunismului. Văd că acest lucru începe din nou... Cred că democraţia poloneză este cu adevărat în pericol.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor