Stelian Tănase: ”Obsesia lui Gorbaciov era China” (video)

Gorbaciov avea un mare interes ca reformiştii din Europa de Est să aibă succes. El se temea că Beijingul va detrona Moscova ca Mecca a regimurilor comuniste deoarece China făcuse reforme, în timp ce Moscova era în colaps economic, a afirmat analistul politic.
Stelian Tănase
Stelian Tănase (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...


”Gorbaciov nu era cu ochii pe rivalitatea clasică comunism-capitalism sau pe Europa de Est, de care voia să se debaraseze pentru că URSS nu mai avea bani şi era în faliment economic. Obsesia Kremlinului era China în acel moment pentru că după nenorocirea cu Mao, programul de reforme al lui Deng Xiaoping reuşise”, a explicat Stelian Tănase în cadrul dezbaterii ”Groparii Dosarului Revoluţiei”, organizate ieri de Frontline Club.

În opinia sa, ”era un fel de fugă înainte. Deng Xiaoping începuse în 1978-79, Gorbaciov în a doua parte a anului 1986 după Cernobâl. Gorbaciov avea nevoie ca reformele de tip hruşciovist să reuşească pentru a scăpa de cheltuieli. Se gândea să retragă Armata Roşie din toate ţările pentru că nu mai avea bani s-o ţină. Aşa se explică şi retragerea din Afganistan”.

Pe plan intern, preşedintele PCUS al URSS voia ca la Moscova reformatorii să câştige în faţa conservatorilor, care spuneau că dacă se vor face reforme, sistemul se va prăbuşi.

Tănase a mai arătat că Gorbaciov l-a avertizat în mai multe rânduri pe Ceauşescu că ”cine nu înţelege spiritul timpului va pieri”, dar acesta a refuzat să facă orice schimbare. ”Gorbaciov a avut o discuţie tare cu Ceauşescu la Bucureşti şi a fost foarte categoric. Ceauşescu, care ceruse să se intervină militar în Polonia, i-a solicitat lui Gorbaciov şi în plen şi între patru ochi să întrerupă aceste experienţe că nu se mai putea continua aşa. Deja căzuse Zidul Berlinului şi Jivkov în Bulgaria. Mai era el, iar la Praga erau demonstraţii”, a explicat analistul politic.

Gradul de spontaneitate al unei societăţi este mai mare decât puterea de control a Securităţii şi a regimului. Această spontaneitate a generat Revoluţia, Piaţa Universităţii şi protestele de săptămâna trecută.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a susţinut că: ”A fost o demonstraţie spontană la Timişoara. Era o populaţie înnebunită de frig, pentru că din 1983-84 nu se mai încălzeau caloriferele nicăieri în ţară, şi de foame, pentru că rafturile erau goale şi nu se putea cumpăra nimic. Această populaţie aştepta o scânteie, care a fost povestea cu strămutarea lui Laszlo Tokes, pentru ca totul să sară în aer”, a afirmat el.

”Gradul de spontaneitate al unei societăţi este mai mare decât puterea de control a Securităţii şi a regimului. Această spontaneitate a generat Revoluţia, Piaţa Universităţii şi protestele de săptămâna trecută”, a concluzionat Stelian Tănase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii