Moartea care se perpetuează: înmormântarea lui Berkin Elvan înăbuşită violent de Erdogan. 2 morţi [video]

Poliţie anti revoltă în Istambul, 12 martie 2014
Poliţie anti revoltă în Istambul, 12 martie 2014 (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Zecii de mii turci s-au adunat miercuri să aducă un omagiu în timpul procesiunii funerare a tânărului de 15 decedat marţi, după o comă lungă de 269 de zile. Mnifestarea s-a încheiat cu o intervenţie în forţă a forţelor de ordine, notează hurryietdailly.

Cel puţin 2 persoane au decedat în timpul confruntărilor iar alte două sunt spitalizate în stare foarte gravă. Protestele din Istanbul, au fost susţinute de manifestanţii în peste 32 de provincii turceşti, printre care şi capitala Ankara.

Grupurile de participanţi au ridicat preventiv mai multe baricade în cartierul Okmeydani, de unde a pornit cortegiul funerar al lui Berkin. Pe drumul spre moscheea Şişli, aproximativ 50.000 de oameni au aşteptat corpul neînsufleţit al tânărului. Cortegiul era însoţit de un alt număr impresionant de oameni estimat la 10.000 de persoane. În tot acest timp, străzile învecinate erau patrulate de cel puţin nouă autobuze ale poliţiei.

Conflictele dintre poliţie şi protestatari au început în jurul orei cinci, într-un cartier învecinat drumului funerar, când forţele de ordine au atacat un grup de manifestanţi cu gaze lacrimogene. Pe parcursul ceremoniei, mai multe persoane s-au adunat în piaţa Taksim din Istanbul, în ciuda intervenţiei forţelor de ordine, şi au scandat ”Aveţi grijă, e un ucigaş!”. Elvan a fost lovit în cap de o petardă a poliţiei în timp ce se ducea să ia pâine.

La scurt timp, participanţii la înmormântare s-au îndreptat spre Piaţa Taksim, însă forţele de poliţie, aproximativ câteva sute de ofiţeri, au iniţiat dispersarea violentă a celor prezenţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi a tunurilor cu apă. Mai mulţi poliţişti au fost surprinşi de camerele de fotografiat când foloseau puşti cu alice.

Miercuri seară, în timpul conflictelor de pe stradă, tatăl lui Berkin îl acuza pe premierul turc, Tayyp Erdogan, că îl protejează pe poliţistul care i-a ucis fiul. Reprimarea violentă a protestatarilor a survenit tot în urma unui ordin din partea lui Erdogan.

”Dacă vrea, îl poate găsi pe ucigaşul fiului meu într-o oră. El este cel care a ordonat (atacul).”, a declarat Sami Elvan, pe un post de televiziune turcesc.

Un vânzător ambulant, prins la mijloc de intervenţia poliţiei, ar fi fost lovit în cap de o petardă cu gaz lacrimogen. Tânărul în vârstă de 17 ani a fost spitalizat la scurt timp după incident.

Gazul lacrimogen folosit în mod excesiv de forţele de ordine turceşti au dispersat marea masă a celor prezenţi până în jurul orei 10. Un poliţist în vârstă de 30 de ani a suferit un atac de cord din cauza gazului lacrimogen folosit în mod excesiv.

În cartierul Kurtulus, o confruntare înarmată dintre localnici şi protestatari a făcut a doua victimă a serii. Poliţia nu a precizat cauzele exacte ale morţii acestuia, identificat ca fiind Burak Karamanogl, un locuitor al cartierului.

Protestele masive au fost resimţite în peste 32 de provincii din Turcia încă de marţi, poliţia arestând mai multe sute de persoane. La Ankara, tunurile cu apă a poliţiei au lăsat un om în stare de inconştienţă. Bărbatul, grav rănit, a fost spitalizat în noaptea dintre miercuri şi joi.

Protestele s-au stins la scurt timp după miezul nopţii. Poliţia turcă este acuzată că a folosit măsuri brutale şi arme sofisticate la înăbuşirea protestelor, precum un nou model de tun cu apă sau puşti cu alice, dotate cu lunete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe