Un nou nivel al cenzurii: Premierul turc ameninţă cu interzicerea youtube şi Facebook
alte articole
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat în mijlocul unui scandal de corupţie, a ameninţat joi seară, în cadrul unui interviu pentru postul ATV, că după alegerile municipale din 30 martie va interzice Facebook şi youtube în Turcia.
"Vor fi noi măsuri pe care le vom lua în acest domeniu după data de 30 martie (...), inclusiv o interdicţie (a youtube şi Facebook)", a declarat Erdogan.
Un imens scandal de corupţie a izbucnit în decembrie odată cu arestarea unor oameni de afaceri apropiaţi lui Erdogan şi a trei fii de miniştri din cabinetul său, acuzaţi de corupţie organizată, spălare de bani şi contrabandă cu aur. De atunci, în scandal au fost implicaţi zeci de apropiaţi ai regimului, patroni, parlamentari ori funcţionari cu rang înalt, iar patru miniştri au fost deja demişi. Opoziţia cere demisia lui Erdogan, pe care îl acuză că încearcă să muşamalizeze scandalul.
Criza generează o mare problemă pentru partidul lui Erdogan, AKP, care se află la putere de 11 ani. Erdogan acuză însă că scandalul este rezultatul unui complot organizat împotriva guvernului său de Fethullah Gulen - un cleric turc, auto exilat în SUA, care are influenţă în poliţie, armată şi în sistemul judiciar. Erdogan susţine că Gulen intenţionează să-l submineze în perioada premergătoare alegerilor. Gulen, care critică deseori accesele de autoritate ale regimului, neagă acuzaţia.
Erdogan a răspuns făcând „curăţenie” masivă în cadrul poliţiei şi sistemului judiciar, schimbând din funcţii mii de ofiţeri şi zeci de procurori. Premierul turc susţine că mişcarea Hizmet a lui Fethullah Gulen reprezintă o ameninţare pentru guvernul său.
Totodată, controlul internetului este un subiect foarte important pe agenda politică a lui Erdogan, având în vedere că prin intermediul reţelelor sociale au fost organizate proteste care au început în vară, iniţial pentru salvarea parcului Gezi, dar care s-au transformat rapid într-o mişcare socială de o amploare fără precedent împotriva regimului său.
De asemenea, social media şi diverse alte site-uri au fost umplute cu înregistrări ale fărădelegilor comise de miniştri, inclusiv prim-ministrul Tayyip Erdogan şi oameni de afaceri apropiaţi acestuia. Săptămâna trecută au apărut pe internet convorbiri telefonice în cadrul cărora Erdogan îl îndemna pe fiul său să-şi ascundă sume mari de bani, sau în care vorbeşte despre un comision prea mic plătit de către un grup industrial.
Miercuri, Erdogan s-a declarat indignat că i-au fost ascultate convorbirile telefonice şi a susţinut că este vorba despre un montaj "josnic" şi "imoral" realizat de către rivalii săi înainte de alegerile municipale de la 30 martie. Acesta a promis că va pleca din viaţa politică dacă partidul său nu va câştiga alegerile din martie.
Recent, Parlamentul Turciei a adoptat un proiect de lege prin care guvernul vrea să impună cenzurarea internetului, limitarea folosirii reţelelor sociale şi monitorizarea activităţilor pe internet. Proiectul de lege permite guvernului o supraveghere în masă a utilizatorilor de internet, blocarea site-urilor web fără un mandat judecătoresc, înlăturarea de conţinut postat pe internet - dacă acesta este considerat "necorespunzător" - de asemenea, fără să fie necesar un mandat judecătoresc, se va restricţiona accesul la informaţii prin blocarea anumitor cuvinte-cheie pentru căutare etc. Mai mult, autorităţile din telecomunicaţii vor trebui să păstreze timp de doi ani înregistrări cu activitatea fiecărui utilizator de pe web.
Guvernul susţine că reformele au ca scop protejarea vieţii private nu reducerea la tăcere a criticilor săi.
Turcia are deja legi stricte de Internet din cauza cărora mii de site-uri au fost blocate. Mai mult de 40.000 de site-uri sunt blocate, conform engelliweb.com, care urmăreşte restricţia accesului la internet.
Coordonatorul Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor pe internet, Geoffrey King, a declarat că modificările la o lege privind internetul deja restrictivă ar duce la un viitor şi mai sumbru pentru libertatea presei.