Procesiunea funerară a tânărului de 15 ani, victimă a protestelor Gezi Park, riscă să aprindă noi conflicte

Scene dela înmormântarea lui Berkin Elvan 11 martie 2014, în Istanbul
Scene dela înmormântarea lui Berkin Elvan 11 martie 2014, în Istanbul (OZAN KOSE/AFP/Getty)

Procesiunea funerară a lui Berkin Elvan, tânărul rânit de o canistră de gaz în timpul protestelor Gezi Park decedat ieri după o comă lungă de 269 de zile, se poate transforma într-un conflict violent între forţele de ordine şi miile de persoane care vor participa la procesiune, notează Hurryetdailynews.

Marţi, peste 32 de provincii din Turcia au fost cuprinse de manifestaţiile împotriva forţelor de ordine, acuzate de moartea lui Elvan. Tânărul a fost lovit în cap de o petardă a poliţiei, când se ducea să cumpere pâine. Elvan este opta victimă manifestaţiilor Gezi Park, iniţiate în luna iunie, la care au participat aproximativ 2,5 milioane de persoane.

Autorităţile se aşteaptă ca tensiunile să se aprindă pe parcursul ceremoniei funerare şi le-a cerut forţelor de ordine să-şi facă datoria ”cu grijă”.

„Suntem aici pentru a cere dreptate pentru această crimă comisă de către Poliţie. Vărsarea sângelui lui Berkin Elvan nu va rămâne nepedepsită. Dacă un tânăr de 15 ani este ucis, cineva trebuie să plătească”, a declarat unul dintre protestatari.

Grupurile de participanţi au ridicat mai multe baricade pe drumul care duce spre locul de adunare din cartierul Okmeydani. La finalul ceremoniilor funerare, trupul neînsufleţit al tânărului va fi dus la moscheea Şişli pentru procesiunea funerară religioasă iar apoi va fi îngropat în cimitirul Ferikoy.

Protestele de marţi, resimţite mai ales în Ankara şi Istanbul, au fost împrăştiate de violent de către forţele de ordine cu ajutorul gazelor lacrimogene şi a tunurilor cu apă. În urma manifestaţiilor de marţi noapte, mai multe sute de protestatari au fost arestaţi de către forţele de ordine şi cel puţin cinci persoane au fost rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe