Mituri despre bere
alte articole
Berea este probabil cea mai consumată băutură în timpul verii, pentru calităţile sale deja recunoscute – capacitatea de a hidrata organismul, în completarea hidratării recomandate cu apă, datorită chiar conţinutului său de peste 90% apă, precum şi capacitatea de a furniza organismului nutrienţi valoroşi datorită ingredientelor sale naturale. Cu toate că berea conţine sodiu, carbohidraţi, proteine şi chiar vitaminele B2 şi B6, au apărut destule mituri privind consumul acestei băuturi.
Mituri despre bere. “Bei bere – faci burtă”
În realitate, nu berea (consumată moderat, desigur) îngraşă, ci obiceiurile alimentare greşite asociate ei: diversele “ronţăieli”, mesele prea copioase.
O bere blondă cu 4,5 la sută alcool conţine 43 de calorii, 1% carbohidraţi şi 0,1% proteine la 100 ml.
Cercetătorii au arătat că berea este o băutură diuretică, ce nu îngraşă, pentru că, spre deosebire de celelalte băuturi alcoolice, are un conţinut caloric scăzut.
Mituri despre bere. Berea trebuie să fie cât mai rece
Părerea generală este că berea trebuie să fie cât mai rece pentru a fi savurată pe măsură. Totuşi, este bine de ştiut că aroma se pierde atunci când berea este prea rece, afirmă specialistul Dave Engbers, conform Men's Health.
Acest mit a fost răspândit de producătorii care vindeau o bere cu o aromă mai slabă. Atunci când băutura este consumată foarte rece, receptorii de gust de pe limbă nu mai funcţionează şi astfel consumatorul nu-şi va da seama că berea pe care o savurează este de fapt cam lipsită de gust.
Cel mai recomandat este să bem berea la o temperatură cuprinsă între temperatura camerei şi cea din frigider. Berea brună ar trebui băută la o temperatură foarte apropiată de cea a camerei, în timp ce berea blondă poate fi băută mai rece.
Mituri despre bere. Berea la sticlă este mai bună decât cea la cutie
Un alt mit este legat de modalitatea de îmbuteliere a berii. Părerea generală în această privinţă este că berea la sticlă este mai bună decât cea la cutie.
Totuşi, sticla prezintă două dezavantaje majore: lumina şi oxigenul. Cu timpul, oxigenul care intră pe sub capac îi dă berii un gust ciudat. O altă influenţă negativă o are lumina care trece prin recipientul din sticlă.
Cutia de aluminiu este foarte bună pentru bere, menţinând cel mai bine calităţile băuturii.
Mituri despre bere. Berea servită la draft este mult mai bună ca berea la sticlă sau la cutie
Berea servită la draft nu vine din mediu steril şi de aceea trebuie să fie atent păstrată pentru a nu dezvolta diferite bacterii care să îi afecteze gustul. Prin urmare, dacă intrăm într-un bar sau pub care nu arată prea igienic, este mai sigur să comandăm bere la sticlă sau la cutie, să nu riscăm cu un draft.
Mituri despre bere. Berea blondă are mai puţine calorii decât cea brună
În realitate, culoarea este o variabilă a procesului de fabricare şi depinde de timpul de prăjire a cerealelor din care este fabricată. Deci berea neagră nu are mai multe calorii decât cea blondă, decât dacă are şi mai mult alcool.
Mulţi sunt de părere că berea neagră are întotdeauna mai mult alcool decât cea blondă.
Acesta este un lucru fals, iar culoarea nu are nicio legătură cu concentraţia implicită de alcool din bere şi nici cu gustul amar al acestei băuturi.
Mituri despre bere. Berea cu arome îngraşă mai tare
În realitate, nu există diferenţe esenţiale între berea normală şi cea cu arome în ce priveşte indicele caloric. Procesul tehnologic este acelaşi – drojdia provoacă fermentarea mustului de bere obţinut din malţ şi sirop de zahăr, plus o etapă suplimentară: dozarea aromelor naturale.
Mituri despre bere. Berea este o băutură pentru bărbaţi
Totodată, berea este percepută ca o băutură masculină, deşi avantajele consumului pentru femei le depăşesc pe cele pentru bărbaţi. Chiar dacă berea a fost de la bun început promovată ca o băutură pentru bărbaţi, în realitate femeile încep s-o aprecieze tot mai mult.
În România se beau 80 de litri de bere pe cap de locuitor pe an, ocupând locul 6 în Europa, în clasamentul condus de Cehia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.