Efectele nocive ale consumului de cafea
alte articole
Cafeaua este o băutură cu efect energizant, care odată consumată fără alte adaosuri (îndulcitori, siropuri, frişcă etc.), rămâne considerată un mod simplu şi ieftin de a face faţă oboselii, însă noi cercetări arată că efectele acestei băuturi asupra organismului sunt subestimate, putând fi o cauză a unor neplăceri, mai ales când este consumată în exces.
Originea cafelei este aproape necunoscută. Unii pretind că Homer vorbeşte în Odiseea despre cafea sub numele de nepenthes. Ceea ce se ştie sigur este faptul că diplomatul Gemal-Eddin-Dhabhani, făcând o călătorie în Persia în anul 1420, a băut acolo o cafea şi după aceea a adus-o în ţara sa. Foarte rapid cafeaua s-a extins la Meca, Medina, în Egipt şi de acolo, în 1550, la Constantinopol. Turcii au introdus-o ulterior şi în Occident.
Infuzia de cafea conţine aproape jumătate din cafeina şi substanţele minerale ale cafelei prăjite şi a treia parte din materiile grase. Cafeaua conţine un principiu activ important, cafeină, pe care prăjitul nu-l modifică aproape deloc. Cafeina este tipul alcaloidelor ce acţionează asupra sistemului nervos având acţiune stimulantă, motiv pentru care cafeaua a fost numită "băutura intelectuală". În plus, cafeaua creşte circulaţia în muşchiul inimii. Într-o oarecare măsură atenuează senzaţia de foame prin plenitudinea gastrică şi poate printr-un efect nervos central. Consumată caldă după masă are acţiune favorabilă asupra digestiei.
Însă efectele consumului de cafea asupra sănătăţii au fost studiate amplu pentru a determina modul în care consumul de cafea afectează oamenii. Cafeaua conţine mai multe componente, despre care este cunoscut că afectează corpul uman la nivel chimic. Însuşi bobul de cafea conţine, ca un mecanism de apărare a plantei de cafea, anumite substanţe chimice care sunt considerate psihotropice uşoare pentru om. Aceste substanţe sunt toxice în doze mari.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Consumul în exces
Consumul în exces de cofeină poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiraţie şi anxietate acută. Cel din urmă efect secundar este, în mod deosebit, îngrijorător, pentru că duce la creşterea incidenţei stărilor de depresie şi îngrijorare.
Întrucât unul dintre efectele bine cunoscute ale cofeinei este creşterea tensiunii, cafeaua pe care o bem de dimineaţa ne poate pune la grea încercare organismul mai ales dacă suferim de hipertensiune arterială. Medicii spun că în astfel de situaţii un aport de peste 5 ceşti pe zi creşte considerabil riscul producerii infarctului miocardic. În plus, unii bolnavi cu sensibilităţi ale inimii au acuzat bătăi neregulate ale miocardului după ce au consumat abuziv cafea.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Consumul ridicat de cofeină poate afecta ficatul
Ficatul este un organ foarte rezistent. Aproximativ 75% din ţesutul hepatic poate fi afectat sau înlăturat chirurgical fără să apară insuficienţa hepatică.
Cu toate acestea se pare că el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când această băutură este combinată cu paracetamol, sugerează un studiu efectuat în 2007 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington.
Excesul de cofeină poate afecta sistemul digestiv prin cauzarea arsurilor la nivelul stomacului şi prin ulcer.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Efecte psihologice şi modificări ale somnului
Mulţi băutori de cafea sunt familiarizaţi cu stare nervoasă care apare atunci când cineva a consumat prea multă cafeină. Această stare poate provoca anxietate şi iritabilitate uneori din cauza excesului de cafea iar alteori din cauza abstinenţei de consum. Cafeaua poate provoca de asemenea la unii insomnie, iar la alţii narcolepsie. Cafeina este o componentă majoră a cafelei şi are efecte psihologice individuale diferite. Un studiu de la Johns Hopkins Medical School sugerează că beneficiile psihologice percepute ale cafeinei sunt doar rezultatul eliminării simptomelor de sevraj ale abstinenţei de la consum. Travis Bradberry, autorul cărţii "Inteligenţa Emoţională 2.0", sugerează că se poate ajunge la o scădere a inteligenţei emoţionale datorită consumului cronic de cafeină.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Dependenţa de cafea
Deşi cărţile de specialitate nu precizează existenţa acestui tip de dependenţă, din ce în ce mai multă lume foloseşte expresia, bazându-se pe propria experienţă şi pe experimentele făcute de ei sau de apropiaţii lor.
Ca oricare alt stimulent, cafeaua dă dependenţă fiziologică şi psihologică şi poate cauza sevraj. Aşadar, dacă decideţi să diminuaţi consumul de cafea, ar trebui să faceţi asta sub îndrumarea unui medic.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Risc de cancer
S-a raportat prezenţa a peste 1000 de substanţe chimice în cafeaua prăjită dintre care 19 sunt cunoscute ca agenţi cancerigeni.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Creşterea colesterolului
Un studiu din 2007 efectuat de Baylor College of Medicine indică faptul că moleculele cafestol şi kahweol, ce se regăsesc numai în boabele de cafea, ridică nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) din organismul uman. Această creştere a LDL este un indicator care ne arată că creşterea colesterolului se întâmplă şi din cauza consumului de cafea. Studiul Baylor sugerează o legătură între cafestol, kahweol şi niveluri mai ridicate de colesterol din organism. Cafeaua preparată la filtru, cu filtru de hârtie, este cea mai săracă în cafestrol şi kahweol datorită faptului că filtrul de hârtie are proprietatea de a reţine aceste uleiuri, ele neajungând astfel în băutura finală. Oricare alte metode de preparare a cafelei nu scot din băutură aceste două substanţe.
Efectele nocive ale consumului de cafea. Efecte asupra sarcinii şi a fătului
Moleculele de cafeină sunt suficient de mici pentru a penetra placenta şi aluneca în circulaţia sângelui copilului. Spre deosebire de adulţi, organele şi sistemele fetuşilor nu sunt pe deplin funcţionale, prin urmare, nu pot metaboliza totalmente cafeina şi nici nu o pot elimina. Stimulentul tinde să lenevească în sângele fătului de zece ori mai mult decât în cel al adulţilor. Niveluri ridicate ale cofeinei sunt deci obligate să se acumuleze în organismul copilului odată cu consumul frecvent al cafelei de către gravidă. La fel ca ceea ce face adulţilor, cafeina ar putea ridica pulsul copilului pe durate ridicate de timp.
Unele studii au atras atenţia asupra consumului de cafea în timpul sarcinii. În opinia cercetătorilor cafeaua consumată în cantităţi mari poate afecta evoluţia sarcinii până la pierderea acesteia.
Pentru a evita riscurile date de consumul în exces de cafea, trebuie să ştiţi că există şi plante cu acţiune energizantă, care îmbunătăţesc randamentul organismului, refac tonusul fizic şi psihic, înlătură starea de oboseală şi cresc performanţele mentale.
Aici găsiţi un articol despre înlocuitori pentru cafea.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.