Misterul navei ruseşti scufundate în Bosfor se adânceşte. Turcii ar fi putut pune mâna pe coduri secrete ruseşti

Strâmtoarea Bosfor (Istanbul, Turcia) (Pixabay.com)
Andrei Popescu
30.04.2017

Scafandrii turci ar fi găsit echipament de spionaj şi coduri de criptare la bordul unei nave aparţinând Rusiei - Liman - după ce aceasta a ajuns pe fundul mării în apele turceşti.

Pe 27 aprilie nava militară Liman s-a ciocnit cu o navă cargo, Ashot-7, la 40 km în largul Strâmtorii Bosfor.

Conform Ministerului rus al Apărării, de vină a fost nava civilă care nu a respectat regula navigaţiei prin trecere pe dreapta. Incidentul s-a soldat cu scufundarea rapidă a navei ruseşti. Toţi cei 78 de membri ai echipajului au fost salvaţi la bordul unei nave turceşti aflate în apropiere.

La momentul incidentului în zonă fuseseră semnalate condiţii de ceaţă densă. Cu toate acestea, experţii afirma că acest lucru nu justifică circumstanţele presupusului accident.

“Pe timp de ceaţă, atunci când o navă intră în Strâmtoare, trebuie să o facă foarte atent. Marinari cu automate trebuie să fie prezenţi pe punte pentru a asigura protecţie împotriva eventualilor sabotori iar căpitanul trebuie să se afle în cabina de comandă în spatele cârmei, să urmărească personal echipamentul de geolocaţie, care semnalează toate navele din vecinătate”, a declarat un căpitan şi analist militar rus pentru Izvestia.

După părerea acestuia, ceaţa nu influenţează în vreun fel echipamentele de navigaţie, iar dacă ancheta va determina că incidentul a fost generat din vina căpitanului navei Liman, acesta poate să primească o condamnare cu închisoarea.

De asemenea, în timpul anchetei, cealaltă navă va fi trasă într-un port turcesc şi păzită, fiind şi ea obiectul anchetei.

“Registrele, monogramele şi jurnalul navei vor fi toate confiscate. Din moment ce nava aparţine unui alt stat, ancheta va fi condusă de un tribunal internaţional, fiind de aşteptat ca Rusia să ceară daune pentru scufundarea navei Liman”, a explicat un fost Comandant Şef al flotei Mării Negre, amiralul în retragere Igor Kasatonov.

Echipament Secret

Liman este o navă de spionaj de mărime medie, a cărei menire, conform declaraţiilor lui Litovkin, este de a intercepta comunicaţiile radio şi de telefonie şi de asemenea comunicaţiile prin satelit.

“A fost localizat echipament secret rusesc pe punte la prima oră după incident. Se crede că este posibil să fi ajuns în posesia scafandrilor turci”, arată expertul.

Conform publicaţiei Vzglyad, nava era echipată cu un sistem radar Don, cu un sonar Bronza şi cu mai multe echipamente de spionaj radio. Nava nu deţinea sisteme de rachete, ci numai un sistem anti aerian portabil, de tip Igla.

Cu toate acestea, Kasatonov crede că este prea devreme să se vorbească despre teorii privind un eventual sabotaj sau furt al sistemelor şi codurilor ruseşti.

"Pentru moment nu există dovezi, aşa că nu există un caz. Comandamentul Marinei Ruse a plasat trupe la locul incidentului. O navă purtătoare de sonare este suficientă pentru a înţelege ce anume se petrece pe fundul mării", a adăugat Kasatonov.

Care era destinaţia navei?

În ultimul an, nava a participat la campania rusă din Siria. A monitorizat mişcările trupelor Statului Islamic şi a ascultat convorbirile telefonice ale trupelor sale în Marea Mediterană.

După părerea lui Litovkin, de data aceasta nava se îndrepta către coasta siriană pentru o misiune de luptă.

Vasul va fi înlocuit cu una dintre cele şapte nave echivalente aparţinând Flotei Mării Negre.

“Nava era de dimensiuni mici. Pierderea sa nu aduce daune semnificative, însă pierderea codurilor aflate la bordul său, da. Ministerul rus al Apărării investighează cazul şi va observa dacă lucrurile nu se află la locul lor”, a concluzionat Litovkin .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor