Misiunea FMI la Chişinău: Moldova are nevoie de o gestionare competentă a economiei

Echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional a calificat guvernarea sistemului bancar din Republica Moldova drept una „slabă”.
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Aflată într-o misiune de evaluare la Chişinău în perioada 23-29 februarie, şefa echipei de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ivanna Vladkova-Hollar a declarat că slaba guvernare a sistemului bancar costă scump economia Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor cu autorităţile moldoveneşti, şefa misiunii FMI a a pus accent pe analiza evoluţiilor economice recente şi discutarea politicilor pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi perfecţionarea guvernării în sectorul financiar, notează Jurnal.md.

„Totuşi, perspectivele nu rămân deloc simple; pentru a le face faţă, va fi necesară o gestionare competentă a economiei. Închiderea Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale la finele anului 2015 a oprit injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci şi, pe lângă stabilizarea pieţei valutare şi reducerea aşteptărilor inflaţioniste, i-a permis Băncii Naţionale a Moldovei să reducă puţin ratele dobânzilor de politică monetară”, a afirmat Ivanna Vladkova-Hollar.

În opinia membrilor delegaţiei, politica bugetar-fiscală a RM are capacităţi limitate de susţinere a activităţii economice pe intern, fiind necesară elaborarea unei politici a cheltuielilor bugetare care să consolideze capacitatea bugetului public naţional şi să asigure realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare.

„Guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie. Înlăturarea deficienţelor ce ţin de supravegherea bancară constituie un deziderat demult aşteptat, atingerea căruia va juca un rol esenţial în restabilirea stabilităţii macroeconomice şi, în cele din urmă, în asigurarea prosperării economiei Republicii Moldova. În acest context, fortificarea guvernării corporative şi perfecţionarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiţia reevaluării complete a beneficiarilor finali”, a adăugat şefa misiunii FMI.

Întrucât, în lunile ce urmează discuţiile vor continua, guvernarea de la Chişinău are suficient timp la dispoziţie încât să finalizeze studiile în sectorul financiar.

Notabil este faptul că misiunea FMI la Chişinău nu a avut mandat de negociere a unui program de asistenţă financiară, însă de rezultatele acestei vizite depinde iniţierea negocierilor pentru un nou program de finanţare din partea instituţiei internaţionale.

Ultima vizită la Chişinău a unei misiuni FMI a avut loc în septembrie 2015, mandatul acesteia fiind retras deoarece Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi-a dat demisia cu o zi înainte de sosirea acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe