Nicolae Timofti: Cetăţenii nu trebuie să se alarmeze, BNM le asigură securitatea în aspect financiar

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu au dat asigurări că sistemul bancar este stabil, băncile funcţionează în regim normal iar cetăţenii, majoritatea aflându-se la limita supravieţuirii, nu au motive să se alarmeze.
Maria Maevschi
25.02.2016

alte articole

Nicolae Timofti (Florin Chirila/Epoch Times)
Maria Maevschi
25.02.2016

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a convocat miercuri, 24 februarie, la Reşedinţa de Stat, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). La şedinţă au participat guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu şi prim-ministrul Pavel Filip.

Guvernatorul Băncii Naţionale s-a arătat foarte optimist în ceea ce priveşte sistemul bancar al Republicii Moldova, menţionând că este stabil, băncile funcţionează normal, iar faptul că unele bănci sunt supravegheate este un lucru bun.

„Din câte ştiţi, 2015 a fost un an foarte greu în RM şi situaţia bancară a fost destul de dificilă. Este important de spus că sistemul este stabil, băncile funcţionează în regim normal, deponenţii aduc bani, şi eu cred că odată cu încetinirea ratei inflaţiei în 2016, procesul de economisire va fi şi mai bun”, a declarat Drăguţanu, citat de Privesc.eu.

Acesta a ţinut să precizeze că şedinţa CSS de miercuri nu a fost una extraordinară, dând asigurări că cetăţenii nu au motiv de îngrijorare.

„Este agenda proprie a Consiliului Suprem de Securitate, iar şedinţa nu are caracter extraordinar. Vorbim în condiţii macroeconomice dificile în regiune, în lume, şi este bine, din când în când să discutăm şi la acest nivel înalt despre vulnerabilităţile şi riscurile din sectorul bancar şi măsurile care trebuie întreprinse”, a adăugat guvernatorul BNM.

În opinia lui Drăguţanu, un lucru foarte important pentru sistemul bancar din Moldova ar fi „transparenţa acţionarilor, iar instituţiile responsabile sunt determinate să îmbunătăţească semnificativ acest lucru, toţi clienţii atât locali cât şi străini au dreptul să ştie cine, de fapt, controlează anumite bănci”.

Deşi unii experţi economici sunt de părere că pe lângă cele trei bănci lichidate altele trei s-ar afla în pericol, Drăguţanu dă asigurări că nu există motive de îngrijorare. Mai mult, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank se află sub supraveghere din iulie 2015 neexistând nicio problemă cu aceste instituţii.

„La cele trei bănci suntem în supraveghere specială din iulie 2015 şi aceasta este o măsură de remediere luată de Banca Naţională. E un lucru pozitiv, nu negativ”, a precizat Drăguţanu.

La rândul său, şeful statului, Nicolae Timofti s-a arătat nu mai puţin optimist decât Drăguţanu, în ceea ce priveşte sistemul financiar-bancar din Moldova, întrucât BNM asigură securitatea cetăţenilor din punct de vedere financiar.

„Cetăţenii nu trebuie să se alarmeze fiindcă noi ne-am convins că Banca Naţională şi alte structuri financiar-bancare acţionează în limitele legii şi asigură securitatea cetăţenilor în aspect financiar. Principalul este să se acţioneze în cadrul legal. Dacă noi reuşim să facem acest lucru atunci se exclud orice abuzuri. Nu trebuie să facem panică. Noi facem totul pentru a preveni”, a menţionat Nicolae Timofti.

„Eu sunt un om liniştit. Ca preşedinte eu am ţinut întotdeauna la linişte şi pace în societate. Toate neajunsurile şi greutăţile cu care se confruntă nu trebuie interpretate numai în sens negativ”, a încercat Timofti să liniştească jurnaliştii care îl întrebau despre eventuale scurgeri de bani de la alte bănci din Moldova, dând astfel asigurări că nu există nici o problemă.

Menţionăm că la începutul lunii februarie, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa a vorbit despre problemele din sistemul bancar, subliniind existenţa unei legislaţii imperfecte şi a intereselor ascunse ale unor guvernanţi care intenţionează să monopolizeze sistemul bancar din Moldova, acţiuni care duc la lipsa transparenţei în acţionariat şi acordarea în continuare a creditelor neperformante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor