Comuniştii au înaintat moţiune simplă împotriva ministrului Apărării

Liderul Partidului Comunist din Moldova, Vladimir Voronin, consideră că ministrul Apărării, Anatol Şalaru promovează aderarea Moldovei la NATO şi unirea cu România. El este nemulţumit de afirmaţiile făcute în legătură cu acţiunile militare din ultima perioadă, petrecute în stânga Nistrului.
Anatol Şalaru, ministrul Apărării
Anatol Şalaru, ministrul Apărării (facebook.com)

Deputaţii fracţiunii parlamentare PCRM au înaintat Parlamentului, spre examinare, moţiunea simplă împotriva ministrului Apărării, Anatol Şalaru, fiind susţinuţi şi de colegii din PSRM. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de modul „neprofesionist de conducere a forţelor armate şi promovarea aderării Moldovei la NATO şi unirea cu România”.

Înaintarea acestei moţiuni a stârnit replici dure între comunişti, socialişti şi liberali. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin s-a arătat nemulţumit de o declaraţie făcută recent de Anatol Şalaru, potrivit căreia în spatele mai multor acţiuni militare petrecute în Transnistria s-ar afla Moscova.

În replică, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu i-a amintit fostului preşedinte, Vladimir Voronin că a fost de datoria lui să îndepărteze armata rusă aflată pe teritoriul Moldovei, în stânga Nistrului, dar nu să înainteze moţiune împotriva lui Şalaru, care „îşi îndeplineşte funcţia onest şi decent”, notează Realitatea.md.

Susţinând moţiunea împotriva lui Şalaru, liderul socialiştilor, Igor Dodon a sugerat că ar fi bine ca toţi deputaţii din Parlament să meargă la psihiatru înainte de şedinţă.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, întrucât cererea depusă de PCRM a fost semnată de 16 deputaţi, aceasta este legală. La şedinţa de săptămâna viitoare, Biroul Permanent al Parlamentului va decide data examinării moţiunii în plenul legislativului, având la dispoziţie 14 zile de la depunerea cererii.

Amintim că recent liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a prezentat un document privind direcţiile de bază ale politicii nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene (rmn) în domeniul militar. Totodată, aeroportul din Tiraspol a fost transformat într-un aerodrom în totalitate militarizat, iar potrivit unor documente, s-ar părea că Federaţia Rusă se pregăteşte de un eventual conflict militar dintre cele două maluri ale Nistrului.

„Prin Transnistria, Rusia vrea să facă presiuni asupra Ucrainei şi asupra Moldovei. Transnistria trebuie să arate că este gata pentru fapte mari că are armata puternică. Este mai mult o încordare a muşchilor din partea Transnistriei şi este un mesaj că nu vor ceda niciodată”, a fost mesajul lui Şalaru de acum câteva zile, care a stat la baza moţiunii înaintate de comunişti şi socialişti.