Mircea Diaconu, achitat în dosarul privind conflictul de interese
alte articole
Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, achitarea fostului senator PNL Mircea Diaconu în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, fiind sancţionat cu plata unei amenzi administrative de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, pe atunci senator liberal, a fost trimis în judecată pentru cinci cazuri de conflict de interese. Dosarul său a ajuns pe masa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), apoi, după ce Diaconu şi-a dat demisia din Senat, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.
Curtea Supremă a dat o decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu, în condiţiile în care acesta ocupa atât calitatea de parlamentar, cât şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie într-o instituţie publică locală.
La 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională reclamând un conflict juridic de natură constituţională cauzat de refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
Curtea Constituţională a susţinut că „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acţionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti” şi a constatat „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost investită”.
Mircea Diaconu şi-a pierdut mandatul de senator în decembrie 2012.
În plus, Mircea Diaconu şi-a pierdut dreptul de a candida la alegerile europarlamentare, în urma sentinţei de incompatibilitate. Acesta nu poate ocupa o funcţie publică timp de trei ani, interdicţie care expiră la 19 iunie 2015.