Trădarea eticii medicale. 3000 de pacienţi folosiţi pe post de cobai

În jur de 50 de medici psihiatri sunt acuzaţi că au testat medicamente psihotrope pe pacienţi, fără a avea acordul lor. În unele cazuri, medicii au mers până la a falsifica diagnostice şi fişe medicale.
.
. (Epoch Times România)

Cel puţin 3.000 de români au fost folosiţi, fără voia lor, drept cobai pentru medicamente de uz psihiatric, relatează digi24.ro. În acest dosar sunt implicaţi 50 de medici psihiatri, acuzaţi că au testat medicamente în mod ilegal.

Potrivit sursei citate, din documentele pe care procurorii le-au ridicat din spitale reiese că circa că 3.000 de pacienţi ar fi fost implicaţi în studii clinice vizând testarea de medicamente. Cele mai grave acuzaţii planează asupra medicului Delia Podea, din Arad, reţinută pentru 24 de ore după ce a fost audiată de procurori.

Podea, care este şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi ca să falsifice semnăturile unor pacienţi, obţinând în acest mod numeroase documente false din care reieşea că bolnavii sunt de acord să participe la testare.

Procurorii Parchetului General mai susţin că "rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienţi anterior începerii studiului şi depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secţiei de Psihiatrie.”

Pentru a putea include pacienţi, fără voia lor, în studii clinice, doctorii implicaţi în acest caz nu s-au sfiit să meargă până la a falsifica diagnostice, fişe medicale şi semnături pentru a le putea administra bolnavilor produsul testat.

Testele erau comandate de mari companii de medicamente din străinătate şi au fost făcute în mai multe ţări. Nereguli au fost descoperite, cel puţin pentru moment, doar în România. Studiile se fac din 2012 şi până azi. Procurorii au ridicat documente şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţia care aprobă studiile clinice, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură