Ministrul de Externe austriac vrea să echivaleze alocaţiile copiilor români cu cele din ţară. Replica lui Geoană

Incredibil sau nu, ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, consideră că alocaţia de 160 de euro primită de copiii românilor care lucrează în Austria este mult prea mare şi ar vrea ca aceasta să fie la acelaşi nivel cu cea plătită în România, adică în jur de 30 de euro.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
21.06.2015

Incredibil sau nu, ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, consideră că alocaţia de 160 de euro primită de copiii românilor care lucrează în Austria este mult prea mare şi ar vrea ca aceasta să fie la acelaşi nivel cu cea plătită în România, adică în jur de 30 de euro.

Potrivit publicaţiei Heute, citată de b1.ro, poziţia lui Kurz nu a fost însă împărtăşită de colegul său de la Ministerul Muncii, astfel că s-a ajuns la un impas. Coaliţia de guvernare urmează să poarte discuţii în această vară pentru a ajunge la un numitor comun în această controversată chestiune.

Austria a plătit în 2013 alocaţii în valoare de peste 200 de milioane de euro copiilor străinilor care muncesc aici, mai mult cu 50 de milioane de euro decât în anul 2010. Majoritatea banilor s-au dus la copii din Ungaria, circa 65 de milioane de euro, în timp ce în cazul ţării noastre este vorba de doar 11 milioane de euro.

Ministrul de Externe austriac este de părere că se impune o reformă rapidă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană şi a evidenţiat că Austria plăteşte peste 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, ceea ce echivalează ca un salariu mediu în România. În opinia lui, valoarea alocaţiilor ar trebui să corespundă cu cea din ţara de unde provin părinţii copiilor respectivi, poziţie criticată însă de ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer.

"Discuţia despre copiii români este total nejustificată, în contextul în care datele oficiale plasează România pe locul 5, după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia arătând astfel că nu românii sunt cei care profită cel mai mult de asistenţa socială din Austria. Pe de altă parte nu este deloc de neglijat faptul că în Austria locuieşte o comunitate de români bine integrată cu oameni serioşi şi muncitori. Nu înţelegem de ce politicieni care se consideră europeni ne aleg mereu pe noi că subiect de dispută politică între ei şi adversarii lor.

Libera circulaţie a persoanelor şi muncitorilor este un principiu fundamental al Uniunii Europene, iar accesul la serviciile sociale nu trebuie acordat discriminatoriu. Introducerea temei despre alocaţiile copiilor români în această dispută poate fi înţeleasă doar în contextul atitudinii ferme a societăţii româneşti împotriva tăierii pădurilor de către firmele austriece.", a fost reacţia Federaţiei asociaţiilor de români din Europa. (Pentru mai multe detalii intraţi aici)

MAE intervine în scandal

"Ministerul român al afacerilor externe apreciază că amplificarea, în mod artificial, în contextul actual premergător alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de poziţionări, riscă să-i transforme pe cetăţenii români care lucrează în mod legal în Austria în victime ale unei dispute politice interne şi, în acelaşi timp, să afecteze relaţiile bilaterale româno-austriece. Acestea se afla în prezent la un nivel fără precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci şi în sfera economică", reiese dintr-un comunicat de presă al MAE.

MAE a transmis deja poziţia sa părţii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic în cursul acestei săptămâni, atât la Viena, cât şi la Bucureşti, la nivelul de ambasador. (Pentru mai multe detalii intraţi aici)

Mircea Geaonă îi dă replica lui Sebastian Kurz

"Dacă regula europeană nu mai e valabilă şi copiii românilor din Austria nu trebuie să primească alocaţie ca şi cei austrieci pe motiv că alocaţia în România este mult mai mică, de ce să nu cerem firmelor austriece din România să plătească taxe şi să ofere salarii în România la fel ca în Austria?

Aşa s-ar nivela foarte repede diferenţele sociale pe care le tot acuză unii prin Europa, cărora le convine să facă profit mare pe seama nivelului scăzut de salarizare şi de impozitare a profitului de la noi, dar ţipă ca din gură de şarpe când trebuie să ofere drepturi egale noilor veniţi în Europa", a scris, pe contul său de Facebook, senatorul Mircea Geoană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor