România, defazată pe bani europeni. 700 de milioane de euro s-ar putea pierde

”Calul putere” pe drumurile publice din Bucureşti
”Calul putere” pe drumurile publice din Bucureşti (Epoch Times România)

În jur de 700 de milioane de euro din fondurile europene accesate pentru modernizarea drumurilor naţionale riscă să fie pierdute, pe motiv că multe dintre lucrări nu vor fi terminate până la finele lui 2015, data limită până la care pot fi cheltuiţi banii europeni din exerciţiul financiar 2007-2013, relatează gândul.info.

Deşi reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) dau asigurări că prin "fazarea" proiectelor, fondurile de la UE nu vor fi irosite, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură afirmă că "fazarea" reprezintă tot o pierdere.

„Fazarea înseamnă de fapt o pierdere, nu o soluţie pozitivă, aşa cum o prezintă compania, pentru că fondurile din POS-T 2007-2013 nu mai sunt absorbite, rămân la Comise, iar suma echivalentă - 600-700 milioane de euro - se consumă din următorul program POIM 2014-2020, bani care ar fi trebuit folosiţi pentru noi proiecte”, consideră reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

"Fazarea" proiectelor este o metodă prin care autorităţile susţin că încearcă să nu piardă fondurile europene aferente exerciţiului financiar 2007-2013, care mai pot fi cheltuite până la sfârşitul acestui an, în cazul lucrărilor care riscă să nu fie terminate până la sfârşitul acestui an.

În fruntea listei de proiecte de lucrări de reabilitare sau de construcţie cu fonduri europene se află construcţia centurii oraşului Târgu-Jiu - colegiu unde a fost ales deputat Victor Ponta, alături de alte proiecte precum reabilitarea podului rutier de la Oituz, modernizarea centurii Bucureşti, modernizarea DN73 Piteşti – Câmpulung – Braşov, construcţia centurii Caracal şi reabilitarea DN 66 Rovinari - Petroşani.

Lucrările la podul peste Dunăre de la Giurgiu au un stadiu de 0%, Centura Bucureşti, segmentele cuprinse între A1-DN7 şi A2-DN2 au un stadiu de execuţie de 7%, DN73 Piteşti - Câmpulung - Braşov - 9,5%, podul rutier Oituz - stadiu fizic 0%, şoseaua Beiuş - Oradea, lucrări executate în proporţie de 7% pe 51 de kilometri, arată Gândul.

"Proasta derulare a acestor proiecte ne-a adus în situaţia gravă în care pierdem cel puţin 30% din fondurile europene POS-T pentru drumuri, adică în jur de 600-700 milioane de euro din banii gratis puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană", avertizează reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Articolul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.