Război total între "gaşca penală" din PSD şi duetul Oprea-Ponta - analiză marca Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Într-o nouă analiză intitulată "Cazul Oprea", fostul consilier prezidenţial susţine că există un adevărat război între "gaşca penală" din PSD care urmăreşte subjugarea Justiţiei, în frunte cu Şerban Nicolae, o adunătură ce cu greu mai poate fi "ţinută în hăţuri", şi duetul Oprea-Ponta.

"Recunosc că mă miră foarte tare uşoara miopie a comentatorilor noştri când vine vorba de atitudinea din ultimele zile a şefului UNPR faţă de partenerii de la guvernare. Unii vorbesc de un conflict mocnit între el şi Ponta, alţii de resorturile politice ascunse şi ambiţiile personale ale lui Oprea.

Bun, hai să analizăm puţin la rece evenimentele ca să înţelegem mai bine declaraţiile ultimative ale vicepremierului. De câteva săptămâni se vorbeşte de iniţiative legislative de modificare a Codului Penal, scoase din sertar de parlamentarii PSD (vârf de lance Şerban Nicolae), care prevestesc un asalt asupra sistemului judiciar, devenit extrem de deranjant în ultima vreme pentru clasa politică.

S-au tot tras semnale de alarmă în presă, ambasadele obişnuite au vociferat şi ele, au fost tot felul de tete-a-tete-uri între Zgonea, Tăriceanu, Ponta, pe de o parte, şi reprezentanţii SUA, Olanda, Marea Britanie. A ieşit cineva în stradă să protesteze? Nu, nimeni.

Apoi cade bomba: Victor Ponta urmărit penal. Evenimentul a căzut la fix pentru gaşca lui Şerban Nicolae din Parlament, care stătea cu focoasele pregătite. "Victore, acum eşti ca noi aşa că nu mai ai încotro trebuie să mergi pe mâna noastră. Hai, că îi punem noi cu botul pe labe!"

Mai întâi a apărut o răzvrătire a PSD împotriva lui Cazanciuc. De ce? Pentru că nu mai au nevoie de un ministru al Justiţiei care să răspundă comandamentelor de la Bruxelles şi să refuze să dea avize pe iniţiativele penalilor. Se lansează ca nume de înlocuitori: Nicolicea, de la UNPR şi, ghici cine, Şerban Nicolae, adică tocmai şeful bandei care îşi ascute cuţitele în Comisia Juridică din Parlament. Nicolicea, vulpe bătrână, se prinde de schemă şi zice: aş fi onorat, dar numai cu voie de la şeful meu de partid, adică Oprea.

Aici intră pentru prima oară în scenă Oprea. A doua oară, prezenţa lui se vede şi mai pregnant: coboară pe scări însoţit la Palatul Cotroceni şi ajunge mai târziu în sala consultărilor unde îl aştepta Ponta şi delegaţia PSD. Oprea recunoaşte ulterior că a avut o întâlnire cu Iohannis şi "cu alţi oameni", dar nu dezvăluie conţinutul.

Al treilea episod nu se lasă aşteptat. Apare pe surse că portofoliul Justiţiei, cu tot cu titular, se mută la UNPR, exact atunci când gaşca veselă din PSD, în frunte cu Savu, presa să scape de Cazanciuc şi să-şi pună un loial care să le dea avize pozitive la nemernicii.

În fine, Oprea începe o sarabandă de declaraţii, la început mai puţin explicite, pe urmă din ce în ce mai explicite, din care rezultă fără urmă de îndoială că UNPR nu sprijină modificările la Codul Penal sau alte schimbări (de pildă, comasarea DNA cu DIICOT) şi ameninţă chiar cu ieşirea de la guvernare.

Buun, acum hai să fim oameni realişti. Vicepremierul, adică subordonatul premierului, iese public şi zice: dacă vreţi să loviţi în instituţii, vă dăm flit. Şi Ponta, şeful lui, tace şi înghite. De unde rezultă că Oprea nu doar că îl şantajează ca ultimul om pe Ponta, dar îl şi umileşte public. Ce nevoie ar fi avut să facă asta? Dacă mesajul era pentru Ponta, nu putea să i-l dea doar lui în privat?

Deci, nu mă poate suspecta cineva că sunt un fan al lui Ponta, dar am spus-o şi o mai spun: omul ăsta cât a fost şef al Guvernului şi şef al majorităţii nu a avut acţiuni care să submineze justiţia. Repet, ACŢIUNI. Că a avut presiuni din partid, de la Antena3, de la alţi penali din PNL, asta e greu de negat. Că a spus vorbe grele la adresa magistraţilor, iarăşi e o realitate.

Dar n-a lăsat niciodată un atac evident să fie dus până la capăt. I-a dus cu vorba, i-a minţit, le-a dat satisfacţie prin declaraţii de război adresate procurorilor, dar n-a mişcat un deget să modifice ceva prin ordonanţă de urgenţă şi a stopat şi iniţiative parlamentare sub pretextul că americanii şi europenii sunt cu ochii pe noi (ceea ce e şi foarte adevărat şi, din fericire, nu dorm).

Problema lui acum a fost că partidul l-a prins rău la înghesuială. Adică era el însuşi urmărit penal. E clar că i-au zis: omule, eşti ca noi şi mai eşti şi şeful PSD, pui în pericol partidul dacă stai şi dormi în papuci chiar şi acum. Atunci Ponta decide să îl scoată pe Oprea la şantaj public, ca să dea un semnal clar: vedeţi, n-avem susţinere, pierdem guvernarea. Evident că Oprea a primit mesaj şi de la Iohannis să protejeze justiţia, cred că nu mai are nimeni dubii că despre aceasta a fost conversaţia lor. Ce i-a promis, cum l-a rugat, habar n-am. Cert e că Oprea a ieşit atât cu binecuvântarea lui Ponta, cât şi a lui Iohannis şi probabil şi a altor oameni.

Că Oprea vrea să pozeze în erou şi apărătorul justiţiei, mă lasă rece. E cert însă că el e înţeles cu Ponta, deja din ce în ce mai slăbit ca să reziste presiunilor din partid de unul singur. Speriat că baronii şi-ar putea da seama că e un joc în doi, Oprea adaugă la declaraţiile lui şi că "dacă ar fi în locul lui Ponta şi-ar da demisia". De aici până a trage concluzia că e un conflict între ei, înseamnă chiar să cazi pradă aparenţelor.

Ce e sigur e că nimeni nu iese în stradă să protesteze, lumea se pregăteşte de vacanţă şi, ne place, nu ne place, asta a fost singura stratagemă prin care penalii PSD au putut fi convinşi (măcar o vreme) să-şi abandoneze planurile. De ce Ponta nu e solidar cu Şerban Nicolae şi alţii, chiar în condiţiile în care el însuşi are probleme cu justiţia? Nu ştiu, putem specula, dar e cert un lucru: e o linie roşie pe care nu vrea să o treacă în mandatul lui. I-a arătat cineva pisica zbârlită, i-au zis foştii lui şefi ce e bine şi ce nu e bine pe lumea asta, nu ştiu, putem specula la infinit.

Că Oprea vrea să pună mâna pe PSD? Da, dar asta vrea şi Ponta. V-am zis-o demult. Vrea să-i dea lui funcţia de preşedinte executiv. Războiul nu e între Oprea şi Ponta, ci este între Ponta-Oprea şi gaşca penală din PSD, care cu greu mai poate fi 'ţinută în hăţuri.

Că UNPR s-ar putea să nu fie solidar cu Oprea când se va da asaltul final? Dumnezeu ştie, acolo e oaste de strânsură. Deocamdată însă sperietoarea UNPR funcţionează. Dar, scuzaţi-mă, ca să-ţi dai seama de toate lucrurile astea chiar nu trebuie să ai informaţii din interior.

P.S. Adăugaţi la toate astea şi emisiunea stranie de ieri de la Antena3 cu stegari daci şi foşti judecători "zdrobiţi" de forţele Ministerului de Interne şi înţelegeţi şi mai bine cum se conturează taberele şi ce sprijină fiecare dintre ele."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.