Diaspora reacţionează: În locul pădurilor din România, Austria vrea să taie alocaţiile copiilor români

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Luările de poziţie ale ministrului de Externe al Austriei pe tema alocaţiilor destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România, sunt nejustificate şi nefondate, a transmis duminică, în cadrul unui comunicat de presă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa.

Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, a declarat că este nemulţumit de faptul că Austria a plătit 206 milioane euro în 2013 pentru alocaţiile copiilor lucrătorilor intra-comunitari şi că i se pare inadmisibil să plătească 160 euro alocaţie unui copil român ai căror părinţi lucrează în Austria în timp ce în România ar primi doar 9 euro.

"Discuţia despre copiii români este total nejustificată, în contextul în care datele oficiale plasează România pe locul 5, după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia arătând astfel că nu românii sunt cei care profită cel mai mult de asistenţa socială din Austria. Pe de altă parte nu este deloc de neglijat faptul că în Austria locuieşte o comunitate de români bine integrată cu oameni serioşi şi muncitori.

Nu înţelegem de ce politicieni care se consideră europeni ne aleg mereu pe noi ca subiect de dispută politică între ei şi adversarii lor. Libera circulaţie a persoanelor şi muncitorilor este un principiu fundamental al Uniunii Europene, iar accesul la serviciile sociale nu trebuie acordat discriminatoriu", au transmis românii din diaspora.

Preşedinte Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, Daniel Tecu, este de părere că introducerea temei despre alocaţiile copiilor români în această dispută poate fi înţeleasă doar în contextul atitudinii ferme a societăţii româneşti împotriva tăierii pădurilor de către firmele austriece.

Recomandăm şi Ministrul de Externe austriac vrea să echivaleze alocaţiile copiilor români cu cele din ţară. Replica lui Geoană

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.