Cazul Ponta, în Consiliul Europei. "Decizia Parlamentului, incompatibilă cu principiile statului de drept"
alte articole
Refuzul Camerei Deputaţilor de a încuviinţa începerea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, acuzat de corupţie în dosarul Şova, încalcă principiile statului de drept, a declarat Bernd Fabritius, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind statul de drept în statele din Europa de Sud-Est.
"Este un motiv serios de îngrijorare faptul că majoritatea parlamentară din România se amestecă în separarea puterilor în stat şi împiedică autorităţile judiciare să investigheze acuzaţii de corupţie la înalt nivel. Decizia Parlamentului este o încălcare clară a valorilor democratice fundamentale şi este incompatibilă cu principiile statului de drept", a declarat Bernd Fabritius, citat de Mediafax.
"Voi cerceta aceste evoluţii din România în contextul raportului meu către Adunarea Parlamentară" privind consolidarea statului de drept în ţările din Europa de Sud-Est, a adăugat Bernd Fabritius.
Premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).
Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier era necesară aprobarea Camerei Deputaţilor, care însă, pe 9 iunie, a refuzat ridicarea imunităţii premierului Ponta.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.