CCR sub asalt. Şase judecători anchetaţi pentru invalidarea referendumului din 2012

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Pe fundalul atacurilor Puterii la adresa Justiţiei, şase actuali şi foşti judecători ai Curţii Constituţionale din România sunt anchetaţi de către procurorii din subordinea procurorului general al României, Tiberiu Niţu, pentru invalidarea referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, va fi audiat miercuri, la Parchetul General, în acest dosar.

Potrivit Romanialibera.ro, fapta pentru care s-a început urmărirea penală ar fi de fals în acte oficiale, cei şase judecători vizaţi de anchetă fiind acuzaţi că i-au transmis premierului Ponta o erată prin care au corectat o adresă cu informaţii false transmise de colegul lor, judecătorul CCR Acsinte Gaspar.

Paradoxal, Acsinte Gaspar, cel care, potrivit România Liberă, a trimis informaţiile false, NU este însă vizat de anchetă, ci doar cei şase judecători CCR.

Judecătorii care au semnat erata şi apoi au invalidat referendumul sunt: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, Ştefan Minea, Petre Lăzăroiu şi Puskas Valentin Zoltan. Patru dintre aceştia sunt încă în funcţie în timp ce Aspazia Cojocaru şi Iulia Motoc sunt ieşiţi din mandat.

Pentru tăierea de pe listele electorale a unui număr mare de alegători şi, implicit, pentru validarea referendumului şi demiterea preşedintelui Traian Băsescu au votat doar trei judecători, respectiv Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Tudorel Toader.

Motivul invalidării referendumului de cei şase judecători a fost că NU s-a întrunit cvorumul, respectiv la urne NU au fost prezenţi jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, astfel încât "vina" celor şase judecători constă, practic, în faptul că au respectat legea, respectiv că au luat în considerare listele electorale permanente pe care s-a votat deja.

Conform sursei citate, imediat după ce au votat, judecătorii CCR au plecat în concediu, mai puţin Acsinte Gaspar care, desemnat raportor în relaţia cu Guvernul României, a rămas să facă adresa către premierul Ponta în care să-l anunţe care este decizia majorităţii calificate a CCR.

Gaspar a modificat conţinutul juridic a deciziei majorităţii calificate a CCR şi, în loc să scrie că listele electorale permanente folosite la referendum NU pot fi modificate, a indicat să se facă un fel de minirecensământ în urma căruia să se modifice numărul alegătorilor (să se scadă numărul acestora în aşa fel încât să se întrunească numărul necesar de alegători prezenţi la urne pentru validarea demiterii preşedintelui ţării, cum s-a constatat ulterior din interceptările făcute într-un alt dosar penal în care au fost inculpaţi mai mulţi înalţi funcţionari de la Ministerul Administraţiei şi Internelor). Imediat după ce Ponta a primit adresa de la Acsinte Gaspar, a anunţat că se face recensământul.

"România Liberă a descoperit falsul (denumit ulterior "eroare materială") lui Gaspar, a vorbit cu judecătorii CCR, a publicat rezultatul REAL al votului lor şi a declanşat, astfel, demararea procedurilor pentru a se îndrepta eroarea materială.", scrie publicaţia citată.

Nici trei ani mai târziu, cei şase judecători CCR care au restabilit legalitatea sunt cercetaţi de magistraţii din subordinea lui Tiberiu Niţu.

Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia nu au aflat de acest NOU demers al procurorului general al României, scrie România Liberă.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că recent, PSD a cerut Comisiei Juridice re-examinarea hotărârii prin care Ştefan Minea a fost numit în 2010, la propunere PDL, judecător la Curtea Constituţională.

Preşedintele CCR s-a declarat surprins de această afirmaţie, exprimându-şi opinia că asistăm la un atac la adresa întregii Curţi.

"Discuţia asta ne afectează pe toţi. Să ajungem iar ca în situaţia din 2012, când ne atacau din toate direcţiile? Politicienii nu învaţă nimic din istorie. Consideraţi că nu e un atac când se pune în discuţie numirea unui judecător după 5 ani?"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.