Ministrul Culturii stinge scandalul de la Opera Naţională Română

Disfuncţionalităţile de la Opera Naţională Bucureşti au atras atenţia ministrului Culturii, acesta anunţând controale în cadrul instituţiei precum şi verificarea contractelor şi problemelor de personal.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Florin Chirilă/Epoch Times)

Scandalul de la Opera Naţională Bucureşti, stârnit de anunţul plecării coregrafului danez Johan Kobborg, pare să se fi stins în urma intervenţiei ministrului Culturii. Kobborg şi cunoscuta balerină Alina Cojocaru, care anunţase şi ea că nu va mai urca pe scena Operei după ce directorul interimar Vlad Conta i-ar fi cerut să mintă, vor rămâne la ONB, la fel şi managerii. În următoarele trei luni o echipă de la minister va acompania managementul Operei şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie.

Reamintim că ONB a fost în ultima perioadă în centrul unui scandalul stârnit de declaraţiile coregrafului Johan Kobborg, care a anunţat că va părăsi Opera Naţională căci viaţa lui ''e mai bună fără oameni corupţi''. În timp ce o parte dintre balerini, în frunte cu Alina Cojocaru s-au solidarizat cu danezul şi au ieşit în faţa Operei pentru a protesta, alţi zeci de angajaţi ai ONB au susţinut că românii sunt discriminaţi în ONB şi că, în timp ce Kobborg încasează 7300 de euro pe lună, ei muncesc în condiţii greu de imaginat. De altfel, angajaţii ONB au înmânat presei o copie după o plângere penală pe numele lui Kobborg şi a lui Dincă Ioan Răzvan, fost manager General. Plângerea penală vizează acuzaţii de abuz în serviciu, delapidare şi fals intelectual.

Practic, angajaţii acuză că, deşi contractul de antrepriză în baza căruia Johann Kobborg încasa 7300 euro brut/lună trebuia executat într-un interval maxim de timp cuprins între 27. 01. 2014 şi 28. 02, 2014, reprezentanţii ONB nu doar că au refuzat să îl rezilieze ci l-au şi prelungit prin acte adiţionale, multiplicând nejustificat remuneraţia.

Mai mult, protestul angajaţilor a scos la iveală că în Opera pentru a cărei renovare s-au cheltuit 8 milioane de euro, angajaţii muncesc în condiţii improprii: sălile de repetiţie sunt unele dintre ele prea mici, altele cu acustică proastă, fără vestiare şi neîncălzite iarna, pe holuri sunt găuri în tavan, potrivit angajaţilor toaletele refulează şi duşurile băltesc. Mai mult informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Redăm comuniatul remis de minister pe tema situaţiei curente de la ONB:

"Având în vedere evoluţia situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave şi de disfuncţionalităţi structurale, doresc să anunţ cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile şi analiza situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti vor servi şi altor instituţii de spectacol din ţara noastră.

Am decis o soluţie în două etape:
a. un interimat de 3 luni la Opera Naţională Bucureşti – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg şi a dnei Alina Cojocaru în Opera Naţională Bucureşti, medierea cu ajutorul ministerului şi începerea reformei în vederea celei de-a doua etape.
b. un nou manager de talie internaţională pentru Opera Naţională.

Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziţie care să poată pregăti Opera Naţională pentru o funcţionare deschisă. Vreau să ofer garanţii Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta şi lui Tiberiu Soare le mulţumesc pentru munca depusă şi contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie.

Ministerul îşi rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcţie generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. Ministerul va veni în sprijinul artiştilor de la Operă şi va încerca să găsească soluţii pentru deficienţele structurale şi pentru lipsurile semnalate", se arată în comunicatul remis Epoch Times.

Marţi, cu o zi înainte de comunicatul remis de ministrul Culturii, Kobborg a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj în care îşi exprimă aprecierea faţă de soluţionarea conflictului de la ONB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură