Balerina Alina Cojocaru explică de ce a părăsit compania Royal Ballet, după 13 ani de spectacole

(DIETER NAGL / AFP / GettyImages)

"Nu îmi cer scuze. Încerc să găsesc o cale rezonabilă de a explica momentele nefericite, care au fost prea multe", explică balerina Alina Cojocaru - fosta stea de la Royal Ballet - motivele pentru care a părăsit compania, după 13 ani de spectacole, în favoarea rivalei English National Ballet (ENB), într-un interviu acordat pentru The Daily Telegraph.

În iulie, Covent Garden a văzut-o pe Alina Cojocaru luându-şi adio, alături de logodnicul şi partenerul său de la Royal Ballet, marele Johan Kobborg, într-un spectacol de neuitat, drama-balet 'Mayerling', de Kenneth MacMillan. Cei doi îşi anunţaseră demisia în luna precedentă, spre surprinderea multora, şi, două săptămâni mai târziu, ei s-au retras, în urma unor accidentări, de la ultimul lor spectacol programat, 'Lacul lebedelor", aflat în turneu în Japonia.

O săptămână mai târziu, o altă bombă: Cojocaru nu se muta la vreuna din companiile care i-au solicitat atât de des performanţele, ci la o companie cu probleme financiare, ENB.

Cojocaru va dansa, începând de joia viitoare, în "Corsarul", noua producţie a National Ballet, companie al cărei director artistic este Tamara Rojo, o altă fostă stea a Royal Ballet.

Înţelegerea între cele două s-a perfectat în primăvară, deşi, în opinia publică, cele două balerine au părut mult timp rivale, concurând pentru titlul de primă balerină la Covent Garden.

'Royal Ballet a avut de suferit după plecarea ei, iar din discuţiile noastre din trecut am ştiut că uşile aici îmi vor fi deschise', explică, cu vocea ei subţire şi delicată, care păstrează un accent românesc, Alina, potrivit The Daily Telegraph.

Prin contrast, uşile de la Covent Garden i-au fost închise. Alina Cojocaru a devenit cunoscută pentru anulările de spectacole în urma accidentărilor, însă lucrurile au stat şi mai rău - explică ea - pentru că, timp de ani de zile, directoarea Monica Mason i-a redus din apariţii. Momentul de cotitură a survenit în 2011, atunci când Monica Mason i-a spus Alinei Cojocaru că stilul său nu mai corespunde 'stilului Royal Ballet ' şi că nu o va mai distribui în rolul Aurora din spectacolul 'Frumoasa din pădurea adormită', deşi performanţa balerinei în acest rol este considerată un punct de referinţă oriunde altundeva în lume.

Alina acceptă că ruptura de Royal Ballet s-ar putea vindeca după o lungă perioadă de timp. 'Dar, după 13 de ani în care ai dat tot ce poţi, trebuie fie să fii fericit doar să îţi faci treaba şi să mergi acasă, fie să mergi mai departe, să găseşti alt loc. A trebuit să plec", mărturiseşte Alina.

În mod paradoxal, dată fiind diferenţa dintre bugetele Royal Ballet şi ENB, Alina Cojocaru crede că noua sa companie, deşi mai săracă, este mai plină de viaţă.

Balerina are programate 14 spectacole la ENB în următoarele trei luni. Directoarea artistică, Tamara Rojo, i-a oferit un program uşor pentru ca Alina să poată dansa şi la celelalte două companii preferate ale sale: Hamburg Ballet şi American Ballet Theatre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură