Ministrul austriac de Externe cere relaxarea sancţiunilor împotriva Rusiei
alte articole
Guvernul austriac cere o relaxare a măsurilor punitive luate, la iniţiativa SUA, împotriva Kremlinului după anexarea Crimeei din 2014.
Austria a anunţat că va presa relaxarea acestora în OSCE, conform unei declaraţii a ministrului de Externe, Sebastian Kurz, într-un interviu cu Der Speigel
Anul acesta Austriei îî revine preşedinţia organizaţiei de securitate europene, iar politicianul creştin-socialist a avertizat că "trebuie să reconstruim încrederea în Europa, iar în ceea ce priveşte problema sancţiunilor, să ne depărtăm de un sistem punitiv şi să adoptăm un sistem pozitivist".
După anii '90 Austria a fost invadată de investiţii ale oligarhilor ruşi.
Deocamdată Europa a părut să cadă de acord că sancţiunile nu vor fi ridicate până când Rusia nu va implementa pe deplin clauzele acordului de la Minsk.
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a făcut deja declaraţii asemănătoare în vara anului 2016. "Dacă vom putea face un progres semnificativ, nu este nimic care să blocheze relaxarea graduală a sancţiunilor" a afirmat ministrul german, spre enervarea Cancelarului german Angela Merkel.
Aparent, omologul lui Steinmeier va folosi preşedinţia OSCE pentru a ridica din nou problema: "ar trebui să relaxăm treptat sancţiunile folosind orice ameliorare a situaţiei de pe teatrul de operaţiuni".
Kurz este de părere că, de la începutul crizei ucrainene, a existat o întoarcere a gândirii de tip Război Rece, astfel încât ministrul austriac este de părere că ar trebui să existe o "revenire" a relaţiilor cu Rusia.
Resetul relaţiei cu Rusia a fost implementat şi de preşedintele Barack Obama, împreună cu secretarul sau de stat Hillary Clinton, la preluarea primului mandat al administraţiei Obama, în 2009. 8 ani mai târziu, administraţia americană a ajuns la deteriorarea cvasi-completă a relaţiilor cu Kremlinul.
Kurz a omis să specifice modul în care va reuşi Europa să convingă Rusia să respecte legislaţia internaţională şi să se retragă din Crimeea, după invazia care echivalează cu un act de război nedeclarat.