Satelit israelian surprinde în Siria lansatoare ruseşti pentru rachete capabile nuclear

Fotografii publicate în presa israeliană arată că Rusia a instalat în Siria lansatoare avansate “Iskander”, ale căror rachete au o rază de acţiune de până la 500 km, capabile nuclear.
Sistem rusesc de rachete Iskander. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.01.2017

Rusia a amplasat rachete balistice avansate sol-sol în Siria, conform unei companii israeliene specializată în imagini de satelit, care a publicat la sfârşitul săptămânii câteva imagini de satelit ce surprind lansatoarele de rachete ruseşti.

ImageSat Internaţional a declarat că satelitul său EROS B a făcut fotografii în nordul Siriei în care apar două vehicule dotate cu lansatoare de rachete SS-26 Iskander. Lansatoarele sunt localizate într-o bază aeriană a armatei siriene în Latakia. Alte două lansatoare au fost zărite de asemenea la bază, a mai precizat compania.

Iskander este o rachetă de rază medie capabilă să transporte focoase nucleare pe o distanţă de 400-500 km.

Conform website-ului Ynet, anterior, Rusia a luat în considerare posibilitatea de a-i furniza preşedintelui sirian Bashar al-Assad rachete Iskander, dar s-a abţinut de la acea măsură după ce israelienii au manifestat îngrijorări. Arsenalul observat în imaginile proaspăt publicate pare să fie controlat de forţele ruseşti care operează în Siria şi nu a fost predat forţelor lui Assad, cel puţin oficial.

“Această revelaţie confirmă câteva rapoarte neconfirmate privind prezenţa rachetelor Iskander în Siria şi dezvăluie locaţia amplasării lor”, a susţinut ImageSat.

Conform evaluărilor companiei, lansatoarele au fost “amplasate sub plase de camuflaj într-un complex nepavat din apropiere. Cel mai probabil, ploile grele şi inundaţiile au forţat mutarea celor două elemente în locaţia în care au fost surprinse de analişti”.

Raportul Ynet a susţinut că Israelul este îngrijorat de faptul că armamentul ar putea ajunge în mâinile grupului terorist şiit libanez Hezbollah, care luptă alături de forţele ruseşti şi cele ale regimului sirian şi care este dedicat distrugerii Israelului.

Armata rusă a susţinut vineri că a început să îşi retragă o parte din echipamentele militare trimise în Siria, adăugând că primul element retras din zona de conflict este singurul portavion al Moscovei – Amiral Kuzneţov şi navele de escortă.

Principalul ofiţer senior rus în Siria, Andrei Kartapolov, a declarat că Rusia mai dispune încă de suficiente capabilităţi de apărare aeriană în ţara arabă datorită sistemelor S-300 şi S-400 pe care le-a desfăşurat acolo.

Începând cu septembrie 2015, Rusia şi-a amplificat puterea militară în Siria şi în largul coastei siriene, în Mediterană, pentru a susţine forţele regimului Assad implicate într-o ofensivă de eliberare a oraşului Alep.

Trupele siriene au eliberat luna trecută oraşul Alep, pavând drumul ca Moscova să lanseze noi eforturi pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul vechi de aproape 6 ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a mai ordonat şi în 29 decembrie reducerea forţelor ruseşti în Siria, anunţând la acea vreme un armistiţiu între guvernul din Damasc şi forţele rebele. De la acea dată, luptele din ţară s-au redus în intensitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor