Expert ucrainean: Federalizarea Moldovei este o capcană, un drum spre nicăieri

Dacă Moldova va merge pe calea federalizării, atunci ţara va stagna şi va face doar ceea ce vrea Rusia. Experienţa ar putea fi preluată şi de către regiunea Donbas din Ucraina, notează expertul Artiom Filipenko.
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (Epoch Times România)

Artiom Filipenco expert din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Odesa şi fost jurnalist de război din perioada conflictului armat de la Nistru avertizează că federalizarea promovată de Igor Dodon este un risc, este cel mai mare pericol care ameninţă acum Moldova.

“Aceasta ar însemna blocarea Moldovei – nu veţi mai putea avansa spre UE. Deci, vă distrugeţi viitorul, veţi stagna şi veţi face doar ceea ce vrea Rusia! Dodon vrea să transforme Chişinăul, Comratul şi Tiraspolul în subiecţi ai federaţiei, adică să ofere unor forţe controlate de Rusia dreptul de a decide inclusiv vectorul politicii externe. Aceasta înseamnă şantaj permanent. Vor spune la orice pas că părăsesc federaţia dacă nu le va conveni ceva. Este o capcană, un drum spre nicăieri!”, a menţionat Artiom Filipenco într-un interviu pentru report.md

Expertul ucrainean susţine că o eventuală federalizare a Republicii Moldova este un pericol şi pentru Ucraina. S-ar putea ca asemenea idei să încolţească şi în ceea ce priveşte regiunea Donbas.

Fostul jurnalist de război, Artiom Filipenco aminteşte că regimul separatist de la Tiraspol are, de 20 de ani, propria armată, are KGB, miliţie, etc., iar cei care controlează aceste structuri şi, prin ele, fluxuri de capital, nu vor delega niciodată aceste împuterniciri Chişinăului. Acesta susţine că un element foarte important este şi problema fondurilor: “Nu cred că Occidentul va aloca fonduri pentru un astfel de proiect. La fel, nu cred că Moscova ar fi gata să plătească pentru asta”, fiind cunoscut faptul că datoria regiunii transnistrene pentru gazele ruseşti depăşeşte 6 miliarde USD.

Nici sociologic nu se leagă povestea: Studiile efectuate în ultima perioadă în stânga Nistrului arată că doar 24 - 26% din populaţia regiunii îşi doreşte reintegrarea ţării după principiul unei autonomii lărgite şi doar 2% vor reintegrarea cu Republica Moldova. 86% văd Transnistria ca parte a Federaţiei Ruse. Aceste percepţii nu pot fi schimbate rapid nici dacă admitem, prin absurd, că de mâine propaganda rusească va începe să promoveze ideea reintegrării Moldovei.

Întrebat despre cum vede evoluţia dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, Artiom Filipenco a declarat că liderul de la Tiraspol, Krasnoselski, nu va discuta niciodată despre statutul regiunii transnistrene şi îl consideră pe Igor Dodon un interlocutor nerelevant, fără atribuţii. Cel mai probabil se va merge pe formula „paşilor mici”.

“Moscova este interesată ca regiunea transnistreană să fie parte a Republicii Moldova, dar după formula pe care şi-o doreşte Kremlinul – o formulă ce i-ar permite Rusiei să controleze întreaga Moldova prin intermediul unei părţi. Din acest punct de vedere, trebuie să fiţi extrem de atenţi la alegerile parlamentare din 2018. Rusia îl va ajuta pe Dodon să împingă în Parlament o majoritate pro-rusă… Şi va fi foarte interesant să urmărim comportamentul oligarhului Plahotniuc. Nu cred că oligarhul-şef de la Chişinău va ceda atât de uşor controlul asupra Parlamentului”, a concluzionat Artiom Filipenko.

Menţionăm că după întâlnirea dintre Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski, o singură formaţiune politică de la Chişinău a condamnat gestul preşedintelui Republicii Moldova. În opinia Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), deşi Dodon se declară statalist, el este cel care ar încălca cel mai mult Constituţia RM.

„La întrevederea din 4 ianuarie, în calitatea sa de Preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon nu s-a delimitat de poziţia PSRM, exprimată la Congresul acestei formaţiuni din 18 decembrie 2016, care prevede federalizarea ţării şi nu cere retragerea trupelor Federaţiei Ruse, ce staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

PAS a mai calificat acţiunile şefului statului ca fiind iresponsabile, întrucât Dodon anunţă soluţii false pentru probleme a căror soluţionare nici nu ţine de competenţa Preşedinţiei. Prin acţiunile şi declaraţiile sale, Igor Dodon recunoaşte, în mod implicit, legitimitatea structurilor anticonstituţionale din stânga Nistrului, devenind astfel portavocea acestui regim anticonstituţional.