Ministrul Apărării anunţă că România ar putea trimite 10 militari în Mali

România ar putea trimite zece militari în Mali, iar propunerea urmează să fie supusă săptămâna viitoare aprobării în CSAT, a anunţat vineri ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Soldaţi francezi patrulând în oraşul Diabaly, Mali, pe 21 ianuarie 2013. (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
01.02.2013

România ar putea trimite zece militari în Mali, iar propunerea urmează să fie supusă săptămâna viitoare aprobării în CSAT, a anunţat vineri ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Aflat la Cluj-Napoca, la finalul unei vizite făcute la Spitalul Militar, ministrul a fost întrebat la ce nivel este pregătită România să participe din punct de vedere militar în Mali. Mircea Duşa a răspuns că ţara, ca stat NATO şi UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme.

"România, ca ţară NATO şi că ţară a UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marţi, CSAT. Preşedintele a anunţat că va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire şi la nivel de ofiţeri de stat major. Dacă cei de la CE şi UE vor consideră că trebuie să sprijinim tehnic şi logistic operaţiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marţi, după şedinţa CSAT", a declarat Duşa.

Ministrul Duşa s-a întâlnit vineri cu conducerea Spitalului Militar din Cluj-Napoca, urmând să viziteze Flotila 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi la batalionul de tancuri din Turda.

La reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE, la care a participat joi, la Bruxelles, ministrul de Externe Titus Corlăţean a informat că autorităţile române analizează posibilitatea unei participări româneşti la viitoarea misiune UE în Mali.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri, că România va fi solidară cu Franţa, "dar dacă cineva ne vede trimiţând trupe luptătoare în Mali se înşală".

Şeful statului a precizat atunci că ţara noastră poate asigura instructori sau diverse materiale din stocuri pentru armata statului african.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor