Sebastian Huluban a discutat cu Philippe Gustin despre situaţia din Mali
alte articole
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, s-a întâlnit luni cu Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, prilej cu care cei doi interlocutori au discutat aspecte legate de ultimele dezvoltări din regiunea Sahel şi dinamica situaţiei din Mali.
„Apreciem că o contribuţie a UE, sub egida PSAC, în sprijinul acestui stat, va evolua ca un stimulent pentru procesul de stabilizare şi va suplimenta în mod eficient eforturile considerabile depuse de Franţa în cadrul Operaţiei Serval”, a declarat Sebastian Huluban, potrivit unui comunicat al MApN.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat la 17 ianuarie, după reuniunea extraordinară a CAE, că România analizează posibilitatea unei contribuţii concrete la operaţiunea UE în Mali. Participarea ar putea viza personal de instruire a armatei, dar şi echipament pentru antrenament.
Ministrul Titus Corlăţean i-a informat pe omologii din UE care au participat la reuniunea privind situaţia din Mali că România se află „într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză, privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE în Mali”. Şeful diplomaţiei române a adăugat că, în eventualitatea unei decizii pozitive, Bucureştiul are în vedere participarea la operaţiunea UE cu personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei, poate elemente de Stat Major, şi echipament, logistică pentru antrenament.
„Discuţiile şi informaţiile primite în cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian de externe, dar şi din partea partenerilor europeni, mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului. La întoarcerea acasă, voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nhivelul statului o contribuţie din acest punct de vedere”, a menţionat ministrul Titus Corlăţean.
El a mai afirmat că a exprimat în termeni foarte clari la reuniunea de la Bruxelles condamnarea acţiunilor teroriste şi, în egală măsură, solidaritatea cu statul Mali şi cu guvernul legitim din acest stat. „În egală măsură, am exprimat apreciere şi solidaritate cu intervenţiile în primul rând provenind din partea Franţei pentru stabilizarea situaţiei”, a arătat Titus Corlăţean, care a menţionat că a avut o discuţie directă cu ministrul francez de externe, Laurent Fabius.
La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat, la 19 ianuarie, că a discutat despre acest subiect cu preşedintele Traian Băsescu, iar tema se va afla pe agenda CSAT din 5 februarie.
„Terorismul se combate şi în teatre de operaţiuni, cum e Afganistan sau Mali, terorismul se combate şi în situaţii neprezăvute, cum a fost în Algeria, dar terorismul se combate zi de zi prin efortul făcut de structurile româneşti, care sunt extrem de apreciate de către toţi partenerii noştri europeni şi transatlantici”, a spus şeful Guvernului.