Corlăţean a evocat, la CAE, contribuţia României la gestionarea crizei refugiaţilor sirieni

Ministrul Titus Corlăţean. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, unde a subliniat contribuţia României în 2012 pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor de către statele vecine Siriei.

Discuţiile s-au concentrat asupra evoluţiilor din vecinătatea sudică, o atenţie majoră fiind acordată situaţiei din Siria şi Egipt. În ceea ce priveşte situaţia din Egipt, demnitarii europeni au salutat apelul transmis de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, conducerii egiptene, opoziţiei interne şi societăţii civile de a-şi uni eforturile în vederea depăşirii actualelor divergenţe şi a implicării în viitoarele alegeri parlamentare, care vor încheia ultima etapă a procesului electoral din Egipt, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea concentrării tuturor acţiunilor în vederea finalizării tranziţiei în Egipt şi a reafirmat importanţa rolului şi poziţiei pe care Egiptul le are în plan regional şi a pledat pentru sprijinul constant şi cooperarea susţinută a UE cu acest partener-cheie.

Titus Corlăţean a insistat asupra menţinerii unei reacţii coordonate a Uniunii Europene în relaţia cu Siria şi a atras atenţia asupra situaţiei umanitare deosebit de grave şi asupra importanţei sprijinirii unei soluţii politice a crizei.

Şeful diplomaţiei a reamintit contribuţia concretă a României în 2012 pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor de către statele vecine Siriei şi a anunţat intenţia Bucureştiului de a continua să ofere sprijin de acelaşi tip şi în 2013.

Dezbaterile referitoare la Mali au avut ca punct central reiterarea unanimă a sprijinului statelor europene pentru intervenţia militară a Franţei. În intervenţia sa, demnitarul român s-a referit la necesitatea cooptării statelor din vecinătate şi din nordul Africii la eforturile de combatere a terorismului şi crimei organizate. Totodată, a informat că autorităţile române analizează posibilitatea unei participări româneşti la viitoarea misiune UE în Mali.

În marja reuniunii, Corlăţean a avut discuţii bilaterale cu omologii din Marea Britanie, Malta, Polonia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, cu care a abordat aspecte ale relaţiilor bilaterale şi teme de actualitate de pe agenda internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor