"Crimă culturală": Rebelii din Mali ard mii de texte antice în Timbuktu

Primarul din Timbuktu a declarat luni că rebelii islamişti au ars o bibliotecă ce conţine texte şi manuscrise antice şi de nepreţuit, pe măsură ce trupele franceze şi maliene au înconjurat oraşul din nordul statului Mali.
Rezidenţii urează bun venit soldaţilor din Mali şi celor francezi, pe 28 ianuarie 2013. (Eric Feferberg / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
29.01.2013

Primarul din Timbuktu a declarat luni că rebelii islamişti au ars o bibliotecă ce conţine texte şi manuscrise antice şi de nepreţuit, pe măsură ce trupele franceze şi maliene au înconjurat oraşul din nordul statului Mali.

"Faptul că acest lucru s-a întâmplat este cu adevărat alarmant", a declarat luni Ousmane Halle, primarul oraşului, pentru Associated Press. "Ei au incendiat toate manuscrisele antice importante. Cărţi vechi de geografie şi ştiinţe. Este istoria Timbuktu şi a poporului său. "

Ousmane a descris un prejudiciu drept "tragic." El a spus: "Centrul Ahmed Baba, care păstrează manuscrise valoroase, a fost ars de islamiştii. Este o adevărată crimă culturală."

Centrul de Documentare şi Cercetare Ahmed Baba, care a fost înfiinţat în 1973, deţinea o colecţie de 60.000 - 100.000 de manuscrise. Radio France Internaţionale (RFI) a declarat că biblioteca păstra texte antice musulmane şi greceşti.

Ousmane a afirmat că islamiştii au ars de viu un om ce a strigat "Vive le France", potrivit postului de radio.

Nu se ştie cu exactitate cât de prejudiciată a fost biblioteca sau cât de multe texte au fost distruse în incendiu, acesta având loc acum patru zile, a raportat Reuters, citându-l pe Ousmane.

Rebelii islamişti au preluat o mare parte din nordul Mali - o zonă de mărimea statului Texas - în martie şi în aprilie anul trecut şi în ultima vreme au ameninţat să mărşăluiască spre capitala Bamako. Dar când trupele franceze au intervenit, controlul lor asupra zonei a fost redus.

În perioada în care au controlat o mare parte din nordul Mali, rebelii au impus propria lege sharia, care conform grupurilor pentru drepturile omului a dus la încălcarea drepturilor omului.

De asemenea au existat rapoarte conform cărora rebelii au distrus altare ale sfinţilor musulmani în Timbuktu, care a fost centrul cultural al Islamului în Africa în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, şi în alte oraşe, spunând că sunt altare care sunt adorate. Şi alte morminte şi structuri antice au fost distruse sau deteriorate. Unul dintre mormintele distruse aparţinea lui Sidi (Mahmoud Ben) Amar, un sfânt musulman faimos din secolul al X-lea.

Pe măsură ce forţele franceze şi maliene se apropiau de Timbuktu, el s-au confruntat cu puţină rezistenţă din partea rebelilor, care au fugit în mare parte din zonă. Ei controlează acum drumurile nordice înspre oraş şi aeroport.

"Armata din Mali şi armata franceză controlează acum oraşul Timbuktu. Totul este sub control", a declarat un colonel militar malian, cu condiţia anonimatului, pentru AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor