Ministerul Sănătăţii, posibil ţap ispăşitor pentru epidemia de rujeolă. Avocatul Poporului face cercetări

Avocatul Poporului cere Ministerului Sănătăţii să informeze de ce proiectul de act normativ privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs etapele necesare pentru a deveni lege.
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
23.09.2016

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă, şi cere explicaţii Ministerului Sănătăţii pe tema faptului că proiectul de lege vizând obligativitatea vaccinării copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, relatează Mediafax.

Practic, Avocatul Poporului cercetează o posibilă încălcare a articolului privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor ce ar putea rezulta din faptul că proiectul de lege nu a devenit act normativ, arată sursa citată.

"Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din luna aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situaţiei ce face obiectul sesizării din oficiu a instituţiei Avocatul Poporului (...)

Din verificările întreprinse de către Avocatul Poporului reiese că proiectul de lege sus-menţionat nu se află încă în dezbatere publică, pe circuitul de avizare interinstituţională şi nici pe ordinea de zi a celor două camere ale Parlamentului României. La data de 22 septembrie 2016, Ministerul Sănătăţii preciza faptul că proiectul de lege se află încă în faza de avizare interministerială, urmând ca în cel mai scurt timp să fie pus în dezbatere publică", se arată într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

Solicitarea vine în condiţiile în care, potrivit instituţiei conduse de Victor Ciorbea, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul unei emisiuni TV, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii a anunţat faptul că un proiect de lege al cărui iniţiator este Ministerul prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dezbatere publică, ceea ce nu s-a întâmplat.

De asemenea, Victor Ciorbea mai solicită Ministerului Sănătăţii să comunice dacă a organizat campanii naţionale de informare în vederea convingerii părinţilor cu privire la utilitatea vaccinării ROR; care este gradul de accesibilitate al părinţilor la serviciile medicale, în vederea respectării calendarului de vaccinare a copiilor şi dacă există sau au existat probleme cu distribuţia vaccinului ROR.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor