Ministerul rus al Justiţiei atacă judiciar organizaţia istorică Memorial

Vedere aeriană din centrul Moscovei.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Ministerul rus al Justiţiei a completat o solicitare la Curtea Supremă privind lichidarea Societăţii Memorial, un grup independent pentru drepturile omului. Criticii afirmă că acţiunile ministerului exemplifică lupta continuă purtată de Kremlin împotriva organizaţiilor non-guvernamentale, relatează Moscow Times.

Societatea Rusă Memorial, care a fost nominalizată anul trecut de Parlamentul European pentru Premiul Nobel pentru Pace, a fost creată în anii 1980 de dizidenţii sovietici pentru a păstra moştenirea victimelor represiunii staliniste.

Presa rusă a anunţat vineri că Ministerul Justiţiei a făcut apel la Curtea Supremă, la sfârşitul lunii septembrie, solicitând dizolvarea ONG-ului care a criticat în ultimele luni poziţia Rusiei faţă de Ucraina. Audierea Curţii Supreme în acest caz este stabilită pe 13 noiembrie.

Potrivit unui comunicat publicat de Memorial sâmbătă, explicaţia oficialilor Ministerului Justiţiei privind acuzaţiile judiciare – care nu au fost făcute publice – se axează pe detaliile tehnice privitoare la structura organizatorică a grupului pentru drepturile omului.

Memorial, care este compusă dintr-un ansamblu de mai multe grupuri cu activităţi în domeniul filantropiei, activismului pentru drepturile omului şi cercetării istorice, a comunicat că guvernul rus a început să manifeste îngrijorări privind statutul organizaţiei începând din 2012.

Sub legea rusă, o organizaţie poate fi clasificată ca ”naţională” numai dacă are reprezentanţe în peste jumătate din regiunile Rusiei prin intermediul unor organizaţii ”regionale” înregistrate. Memorial este compusă din numeroase organizaţii care operează de-a lungul ţării sub umbrela unei organizaţii centrale, dar îi lipseşte un birou central care să supravegheze toate operaţiunile ramurilor regionale.

”Adevărul în situaţii precum acestea se află undeva la mijloc”, a declarat duminică Lev Ponomariov, unul dintre fondatorii Memorial, pentru Moscow Times. ”Poate că sunt într-adevăr probleme structurale cu organizaţia, dar de ce a devenit acest lucru o problemă doar recent? Ministerul Justiţiei nu a considerat acest lucru o problemă atâţia ani.”

Preşedintele organizaţiei Arseni Roginski, un fost prizonier al lagărelor sovietice, a declarat pentru RBC că, în cazul în care Societatea Rusă Memorial va fi dizolvată, unele dintre organizaţiile care au activat sub umbrela ei pur şi simplu se vor înregistra din nou la Ministerul Justiţiei.

Săptămâna trecută, televiziunea condusă de stat NTV a lansat o aparentă campanie de defăimare împotriva organizaţiei, acuzând-o că ”sprijină extremiştii şi teroriştii” – o acuzaţie pe care Memorial o consideră drept o ”minciună intenţionată”.

În timp ce relatau pretinderile ministerului Justiţiei, unele centre media au încurcat Societatea Rusă Memorial cu Centrul pentru Drepturile Omului Memorial.

În deceniile care au trecut de când a fost înfiinţată, Societatea Rusă Memorial s-a extins peste acţiunile de documentare a represiunii staliniste şi a început să monitorizeze situaţia actuală a drepturilor omului din întreaga ţară.

Membră a comitetului Memorial, Natalia Estemirova, care a investigat crimele extrajudiciare şi răpirile din Cecenia, a fost răpită şi împuşcată mortal în Inguşeţia, în 2009.

În iulie 2014, ministerul Justiţiei i-a aplicat organizaţiei eticheta politică de ”agent străin". O lege din 2012 solicită ONG-urilor care primesc finanţare străină şi se implică în ”activităţi politice” vag definite, să se înregistreze sub acest termen.

ONG-urile pot fi amendate până la 300.000 de ruble (7.500 de dolari), iar administratorii lor pot fi închişi timp de doi ani dacă nu se înregistrează în mod voluntar ca ”agenţi străini”. Ministerul Justiţiei are prerogativa de a aplica unilateral această etichetă ONG-urilor, aşa cum a făcut cu Memorial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe