Media independentă sperie Kremlinul. Novaya Gazeta, avertizat că devine ”extremist”

Novaya Gazeta, ziar care reflectă ideile opoziţiei din Rusia a fost catalogat drept ”extremist” de către instituţia de monitorizare a mass mediei ruse, provocând imediat temeri că Moscova pregăteşte un atac la adresa asupra grupurilor media independente, relatează Moscow Times.
P. P.
11.10.2014

alte articole

Patru jurnalişti de la Novaya Gazeta au fost ucişi începând din 2001. (captură.)
P. P.
11.10.2014

Novaya Gazeta, ziar care reflectă ideile opoziţiei din Rusia a fost catalogat drept ”extremist” de către instituţia de monitorizare a mass mediei ruse, provocând imediat temeri că Moscova pregăteşte un atac asupra grupurilor media independente, relatează Moscow Times.

Un comunicat pe website-ul agenţiei, publicat vineri, preciza că editorii ziarului au fost avertizaţi în legătură cu ”folosirea inacceptabilă a mass mediei, pentru a desfăşura activităţi extremiste”.

De la primirea avertizării scrise, ziarul are o perioadă de 10 zile pentru a şterge materialul considerat ”extremist” de pe website-ul său.

Dacă nu se va conforma cerinţelor regimului de la Kremlin, Novaya Gazeta riscă să aibă website-ul închis – potrivit legislaţiei ruse, două avertismente scrise într-o perioadă de 12 luni sunt considerate motive suficiente pentru a revoca certificatul de înregistrare a unei mass media.

Reamintim că publicaţia, înscrisă în concursul pentru un Premiu Nobel în acest an, a fost de neoprit raportând despre implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina.

Novaya Gazeta a publicat materiale despre soldaţi ruşi care ar fi fost ucişi în conflictele din estul Ucrainei şi mărturii cu soţii ale soldaţilor care spuneau că soţii lor erau trimişi acolo în operaţiuni militare, în condiţiile în care Kremlinul nega categoric orice implicare în conflictele armate din Ucraina.

Avertismentul pentru ”extremism” ar fi însă consecinţa unui articol publicat pe 10 septembrie pe website-ul Novaya Gazeta, a raportat Izvestia, citând-ul pe şeful adjunct al instituţiei de monitorizare federale, Maksim Ksenzov.

Respectivul articol, scris de Iulia Latynina, este intitulat ”Dacă noi nu suntem Occidentul, atunci cine suntem noi ?” şi critica poziţia anti-occidentală a parlamentarilor ruşi, comparându-le concepţiile politice cu cele ale liderului nazist Adolf Hitler.

Legislatia din Rusia privind extremismul a fost în centrul multor controverse încă de când a fost adoptată, în 2012. Mulţi spun că limbajul extrem de vag folosit pentru a descrie ceea ce constituie ”extremism” permite autorităţilor să folosească legea ca pe o armă politică care să-i reducă la tăcere vocile opozanţilor lui Putin.

Novaya Gazeta este un ghimpe în coasta liderilor de la Kremlin. Din 2001 şi până acum patru jurnalişti ai publicaţiei au fost ucişi, printre ei fiind Yuri Schekochikin şi celebra Anna Politkovskaya, împuşcată în cap chiar de ziua lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor