Ministerul rus al Apărării: rapoartele despre paraşutiştii morţi în Ucraina, doar ”zvonuri”

Un parlamentar rus din opoziţie, care a investigat rapoartele despre soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, a primit un răspuns oficial: relatările sunt ”zvonuri”, a comunicat ministerul rus al Apărării, adăugând că publicarea informaţiilor despre decesele din cadrul armatei ar încălca legile datelor personale.
Epoch Times România
01.10.2014

alte articole

(captură youtube.com)
Epoch Times România
01.10.2014

Parlamentarul rus din opoziţie, care a investigat rapoartele despre soldaţii ruşi ucişi în Ucraina, a primit un răspuns oficial: relatările sunt ”zvonuri”, a comunicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că publicarea informaţiilor despre decesele din cadrul armatei ar încălca legile datelor personale.

Dmitri Gudkov, parlamentar în Duma De Stat – unul dintre puţinii critici ai administraţiei preşedintelui rus Vladimir Putin care au rămas în parlament – a solicitat Ministerului rus al Apărării să-i comunice dacă soldaţii ruşi luptă în Ucraina, câţi activează în prezent, câţi soldaţi au fost ucişi în conflict, precum şi afilierea militară a zeci de bărbaţi identificaţi după nume.

Lista lui Gudkov cuprinde în total 39 de nume ale soldaţilor care au fost îngropaţi luna trecută în oraşul Pskov din vestul Rusiei. Datele scrise la mormintele soldaţilor au dispărut după ce un parlamentar local şi un jurnalist au început să pună întrebări despre trecutul soldaţilor.

Răspunsul Ministerului Apărării, pe care Gudkov l-a publicat pe reţeaua socială LiveJournal luni, a furnizat foarte puţine informaţii privind această chestiune.

”Cererea privind zvonurile legate de activităţile soldaţilor ruşi pe teritoriul Ucrainei... a fost evaluată”, se nota în scrisoarea ministrului adjunct al Apărării, Nikolai Pankov.

”În ciuda acuzaţiilor repetate din partea unor politicieni occidentali şi ucraineni citaţi de media externă, Federaţia Rusă nu este parte în conflictul dintre forţele Guvernului Ucrainei şi rezidenţii regiunilor Lugansk şi Doneţk, care nu sunt de acord cu politica conducerii ţării”, a comunicat ministrul rus.

Cât despre bărbaţii ale căror nume au fost citate de Gudkov, ministerul a răspuns că ”eliberarea informaţiilor despre cetăţenii listaţi în cerere este considerată imposibilă în baza cererilor Legii federale ruse privind datele personale din 2006”.

Gudkov a argumentat că atitudinea ostilă a ministerului de a intra în detalii specifice indică dorinţa de a ascunde o posibilă implicare a armatei ruse în Ucraina.

”Dacă soldatul precizat în scrisoarea mea nu are nimic de a face cu evenimentele tragice din Ucraina, de ce răspunsul [ministerului] este de genul: 'Nu-mi spune că să fac şi nu o să-ţi spun unde să te duci'”, a scris acesta mesajul de pe LiveJournal.

”S-ar ascunde ei în spatele legii privind protecţia datelor personale?”, a întrebat acesta, adăugând că ”apropo, nu i-am chestionat în legătură cu date personale”.

Moartea paraşutiştilor ruşi din Divizia 76 din Pskov a fost învăluită în mister încă din luna august, atunci când aceştia au fost îngropaţi.

Parlamentarul regional din Pskov Lev Shlosberg, care a condus investigaţia privitoare la moartea soldaţilor, a fost spitalizat având răni la cap şi nasul rupt după ce a fost bătut pe stradă de trei atacatori neidentificaţi, luna trecută.

Sute de jurnalişti ruşi care au pus întrebări în Pskov au relatat că au fost atacaţi de atacatori neidentificaţi, în timp ce echipa de ştiri a BBC, care a investigat rapoartele potrivit cărora soldaţii ruşi au fost ucişi în apropierea graniţei Ucrainei, au fost bătuţi iar camera de filmat le-a fost spartă în oraşul Astrahan, la începutul acestei luni.

Potrivit unui avocat pentru drepturile omului, înmormântările discrete din Pskov nu au fost un caz singular.

Yelena Vasilieva, care urmăreşte şi elaborează rapoarte despre bilanţul armatei ruse în Ucraina, a scris pe website-ul său că săptămâna trecută au fost aduse cadavrele a peste zece soldaţi şi apoi au fost duse într-o morgă militară din oraşul sudic Orenburg.

Vasilyeva a publicat de asemenea o copie a unui ordin militar, care elibera soldaţii din armată după ce au fost deja ucişi. Vasilyeva a declarat că ordinul i-a fost înmânat de către ofiţerii militari ”indignaţi” de modul în care armata a tratat victimele din conflict.

Între timp, liderul opoziţiei Boris Nemtsov a publicat luni un apel către soldaţii ruşi care ar putea fi trimişi în Ucraina, spunând ”Putin, în postul de comandant şef, ştie foarte bine că participarea forţelor armate în activitatea militară din estul Ucrainei este ilegală”.

”Din cauza asta luptaţi fără insignă... Din cauza asta el minte că v-aţi rătăcit şi că aţi ajuns în regiunea Lugansk şi Doneţk”, a scris Nemtsov în apelul publicat pe website-ul Ekho Moskvy. ”Putin şi comandanţii tăi vă vor renega într-o secundă, spunând că ei nu v-au trimis în război, şi familiile voastre nu vor afla niciodată adevărul în cazul în care se va întâmpla ceva cu voi”.

Informaţii în legătură cu moartea soldaţilor au fost solicitate de o serie de activişti ruşi, precum şi de parlamentarul Shlosberg şi de avocatul pentru drepturile omului Ella Pamfilova, care i-a cerut luna trecută procurorului militar să-i răspundă la cerere în termen de 30 de zile. Termenul limită a fost depăşit duminică, iar Pamfilova nu a primit niciun răspuns, a relatat Ekho Moskvy.

Divizia a 76-a din Pskov, care luna trecută a primit Ordinul Suvorov de la preşedintele Vladimir Putin, a fost medaliată în onoarea gloriei lor militare, inclusiv pentru participarea la diverse ”conflicte locale” în timpul ultimelor decenii, a comunicat Ministerul Apărării ca răspuns la întrebarea ridicată de Gudkov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor